Při procházce byl zadržen policisty

Věděl, že je v policejním hledáčku a policisté po něm pátrají, proto se snažil vyhýbat místům, které byly pro něj blízké. Řeč je o 28letém muži z Ostravy, který má v rejstříku trestů sedm záznamů především majetkového charakteru.

Náhoda, ale především dobrá osobní znalost policisty dopomohla k jeho rychlému dopadení. Policista byl mimo službu a ve svém volnu viděl poblíž parku v centru Ostravy právě hledanou osobu, na kterou byl vydán předběžný souhlas se zadržením. Ihned o jeho pohybu byli informováni kolegové v uniformě. Muž byl zřejmě překvapen, že se během okamžiku na místo dostavilo několik policejních hlídek a během chvilky měl pouta na rukou.

Jak se ukázalo, zadržený muž měl mít na svědomí nejen vloupání do několika vozidel, jedno z nich měl dokonce odcizit, ale také měl krást v různých společnostech, provozovnách, barech, ale také ve fitnes centru. Když se vloupal do aut, měl použít násilí, například kladívkem rozbít skleněnou výplň a následně odcizit vše, co tam našel. V ostatních případech naopak násilí téměř nepoužíval. Nepozorovaně měl vniknout do firem či prodejen a téměř vždy měl využít nepozornosti prodavačů, obsluhy, nebo jen lidí, kteří se na místě pohybovali, načež téměř vždy odešel s plnýma rukama.

Například do „fitka“ v Mariánských Horách šel až po pracovní době, nejdříve prošel posilovnu a nakonec si to namířil přímo do šaten zaměstnanců, kde měl ze skříňky vzít batoh s doklady, finanční hotovostí, ale také mobilním telefonem. Následně měl i s odcizenou platební kartou provést opakované bezkontaktní platby.

V dalším případě měl v provozovně autoservisu ze dveřích vzít klíče a poté, když bylo zavřeno se vrátit do prodejny, ze které rozhodně neodcházel s prázdnou. Nejdříve měl vzít ze stolu sportovní hodinky a nakonec odcházel s celým dřevěným kancelářským šuplíkovým kontejnerem. Zřejmě čekal, že v něm najde něco, co bude moci zpeněžit. Po otevření tam objevil jen písemnosti a bezcenné věci, proto ho nechal poblíž místa činu. Jak s odcizenými věcmi utíkal, vypadl mu z kapsy mobilní telefon, pro který se ještě v noci vrátil.

Při jiném počínání už měl větší štěstí. Scénář byl opět stejný. Do objektu restaurace se měl vloupat za pomocí klíčů, které opět vzal ze dveří v pracovní době. V noci se už vrátil na jistotu. Odešel opravdu se vším, co unesl, například LCD televizi, herní konzoli, reprobednu včetně zesilovače, tablet, ale nechyběla také peněženka s finanční hotovostí. Kriminalistům se nakonec pod tíhou neprůstřelných důkazů doznal celkem k 17 skutkům. Škoda, kterou měl svým protiprávním jednáním způsobit, byla za více jak 200.000,- Kč. Není však vyloučeno, že trestní stíhání bude rozšířeno o další činy.

Komisař 5. oddělení obecné kriminality Ostrava obvinil muže ze spáchání přečinů krádež, poškození cizí věci, neoprávněné užívání cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a v neposlední řadě neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. V případě prokázání viny hrozí muži až pětileté vězení. (mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)

Příbuzné články