Ani neprůstřelné alibi kriminalisty z Ostravy neodradilo k objasnění podvodu

Policisté z Oddělení hlavní nádraží Ostrava na začátku ledna letošního roku přijali oznámení od muže (46 let), který uvedl, že měl být ve vlaku okraden. Jak hned na začátku uvedl, cestoval z Jeseníku za úmyslem koupi nákladního vozu. V příruční tašce měl mít uloženou finanční hotovost ve výši 900.000,- Kč, o kterou měl v době spánku přijít.

Proběhlo ohledání místa činu, zjišťování informací a případem se začali zabývat kriminalisté z Přívozu. Ti vyslechli zhruba desítku osob, jejich výslechy se téměř shodovaly. I přesto, že měl oznamovatel dokonalé alibi a vše zapadalo do sebe, kriminalisté pracovali i s verzí, že se případ nestal.

Jak oznamovatel sdělil, do Ostravy jel se záměrem koupi nákladního vozu. Inzerát o prodeji auta našel i s kolegou na internetovém portálu, poté kontaktovali prodejce a domluvili si schůzku. To vše doložil při výslechu uloženou konverzací v mobilním telefonu. Na dotaz policisty uvedl, že část peněz měl mít ze svých úspor, část prostředků dostal od svého kolegy, se kterým koupi auta plánoval, a převážnou hotovost přes 700.000,- jim zapůjčila 41letá žena.

Vyšetřování se nakonec ubralo úplně jiným směrem. „Oznamovatel“ až po několikátém výslechu kriminalistům přiznal, že si vše vymyslel a žádná krádež peněz se ve vlaku nekonala. Jak se ukázalo, měli s kolegou (43 let) vymyslet plán, jak lehce přijít k penězům. Mladší muž měl na zahradě staršího domu na Jesenicku oslovit neznámou ženu a nabídnout ji zednické práce. Žena v domě bydlela sama a vzhledem k jejímu postavení, kdy je sestrou z jedné z doposud církví neuznaného společenství, muži uvěřila.

Na domě prováděli zednické úpravy, za které žena platila, a postupně si oba muži k ní získávali důvěru. Nakonec se všichni tři spřátelili. Představili ji plán, jak můžou vydělat peníze, které následně investují do podnikání. Nejdříve zakoupí nákladní vozidlo, které bylo na prodej v Ostravě, poté ho za výhodnější cenu prodají do sousedního státu a nakonec si získané peníze rozdělí. Poškozená chtěla „kamarádům“ pomoct, proto nakonec s tímto souhlasila a peníze, které požadovali, z bankovního účtu vybrala. Netušila však, že vše měli dokonale vymyšlené a ona se tak stala obětí podvodného jednání.

Kriminalisté z Přívozu po intenzivním prověřování několika týdnů vše odkryli. Spolupracovali s olomouckými kolegy, konkrétně s kriminalisty z oddělení hospodářské kriminality Jeseník. V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Oba muži si vyslechli obvinění z uvedeného přečinu. V případě odsouzení mužům hrozí až pět let vězení. Kriminalisté z Jeseníku stále daný případ prověřují a po penězích pátrají. (mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)

Příbuzné články