Spadla klec na recidivistu

Další objasněnou sérii vloupání a krádeží aut mají na svědomí kriminalisté z Ostravy Přívozu.

Policisté napříč Ostravou pátrali po neznámém pachateli, který se od prosince loňského roku vloupával do vozidel, ale v několika případech také vozidla kradl. Jak bylo zjištěno, dokonce se měl na místa činu během noci vracet a to mnohdy se stačil i převléci do jiného oblečení.

V jednom případě odcizil Škodu Felicii z parkoviště autoservisu, ale s vozidlem daleko nedojel. Zřejmě nečekaná porucha vozidla způsobila, že auto neznámý pachatel odstavil na křižovatce ulic Mariánskohorská s Nádražní, a ještě v tu noc se vrátil do autoservisu pro jiné vozidlo, se kterým už odjel.

Samotnému konci protiprávního jednání dopomohli policisté z obvodního oddělení Dětmarovice, kteří zkontrolovali řidiče odstaveného vozidla v obci Dolní Lutyně na Karvinsku. Muži zákona vyzvali řidiče auta Renault Laguna, aby prokázal svou totožnost. Jak se později ukázalo, jednalo se o vozidlo, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání a bylo označeno jako odcizené. I osoba řidiče nebyla v policejní databázi neznámá.

Řidič po celou dobu policistům tvrdil, že má auto půjčené od známého a že mu došel benzín. Vzhledem k tomu, že muž byl v hledáčku u kriminalistů z Ostravy Přívozu, putoval přímo do jejich rukou.

Kriminalisté na základě operativních informací, poznatků a vyhodnocených kamerových záznamů 45letému muži prokázali celkem 17 skutků. Obviněný muž uvedl, že se měl v několika případech vloupat do vozidel a z těch brát vše, co našel. V jednom případě měl dokonce z auta odcizit batoh, ve kterém byla krátká střelná zbraň i s náboji, kterou měl obratem prodat. Kriminalisté následující den po krádeži díky operativnímu šetření odcizenou zbraň zajistili u závadové osoby.

Obviněný muž dále u výslechu uvedl, že měl v několika případech odcizit osobní vozidla a tyto používat pro svou potřebu. Do nich měl natankovat pohonné hmoty a z čerpací stanice ujet bez zaplacení. Celkovou škodu svým jednáním způsobil téměř půl milionu korun. Nad výše uvedené spáchané činy obviněný navíc nenastoupil k výkonu ochranného opatření spočívající v ochranné léčbě, která mu byla soudem nařízena.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava obvinil muže z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, krádeže, poškození cizí věci, neoprávněné užívání cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a v neposlední řadě nedovolené ozbrojování. V případě prokázání viny muži hrozí až tříleté vězení.

I přesto, že je muž vazebně stíhán, kriminalisté nadále intenzivně prověřovali další činy majetkového charakteru, ke kterým se nakonec obviněný komisaři dodatečně doznal. Celkem mu bylo prokázáno 22 skutků. (mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)

Příbuzné články