Policie obvinila dva bývalé členy vedení bytového družstva z Ostravy

Přesně před rokem jsme uveřejnili článek "O bytové družstvo Nové huti se kvůli směnkám zajímá policieo neuvážené investici do Arca Investments a.s., která vystrašila členy ostravského bytového družstva Nová huť (SBD NH). 

Celá záležitost nezůstala tzv. u ledu. Policie obvinila dva bývalé členy představenstva SBD NH. 

"Bylo zahájeno trestní stíhání proti dvěma osobám, které byly obviněny z porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti," uvedla k případu Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Obviněným v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení. Oba jsou stíháni na svobodě.

Vedení družstva na podzim 2021 na svých webových stránkách zveřejnilo oznámení. Podle něj se dva z devíti členů představenstva v roce 2019 bez vědomí družstva rozhodli investovat 20 milionů korun do směnek Arca Investments. Podle jednoho z obviněných šlo ale o investici, která měla družstvu přinést zisk. Odmítl také, že by vedení družstva o investici nevědělo.

Finanční operace zpočátku přinášely zisk. Na úrocích ze směnek družstvo vydělalo přes milion korun. Poté však přišel bankrot společnosti Arca Investments. Družstvo tak přišlo o 20 milionů. Pohledávky přihlásilo do insolvenčního řízení.

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud předloni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána. Soud loni povolil reorganizaci. Arca uvedla, že reorganizace věřitelům zajistí aspoň padesátiprocentní uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Arca Investments byla mateřskou společností skupiny Arca Capital.

Věřitelů je 1700. Mezi nimi je i řada bytových družstev z celé České republiky, která investicemi volných peněz do směnek chtěla získat další prostředky.

(sd, redakce Program)  

Příbuzné články