Podnapilá matka s dítětem v kočárku se toulala noční Ostravou

Na 26letou matku pod vlivem alkoholu teprve s dvouletým dítětem v kočárku narazili strážníci v neděli krátce po půlnoci na jedné ze zastávek MHD v Moravské Ostravě.

Matku s kočárkem, ve kterém bylo dvouleté dítě, zahlédla hlídka v neděli krátce po půlnoci na jedné ze zastávek MHD v Moravské Ostravě. Vzhledem k tomu, že tou dobou místem žádný autobus obvykle neprojíždí, oslovili strážníci matku s dotazem, zda ji mohou nějakým způsobem pomoci. Žena však o nabízenou pomoc nestála.

Strážníkům pouze uvedla, že není z Ostravy, několik dnů zapíjela svobodu a dítě jí měl před malou chvílí na místo přivézt partner. Ten měl z místa poté odjet neznámo kam a dítě společně s ní tam zanechat.

Tento příběh se však strážníkům nezamlouval, neboť totožnou ženu spatřil jeden ze strážníků již předchozího dne v Moravské Ostravě i s kočárkem v podvečerních hodinách. Při komunikaci s matkou navíc strážníci pojali podezření, že by mohla být pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Skutečnost, že matka je pod vlivem alkoholu pak prokázala následná dechová zkouška. Přístroj ukázal 0,78 promile alkoholu.

Po provedení dechové zkoušky a zjištění její totožnosti matka odmítala se strážníky dále spolupracovat. Situace došla až tak daleko, že na místě nesetrvala a z místa odešla neznámo kam. Dítě tak zanechala na místě samotné.

Vzhledem k chladnému počasí a dlouhodobému pobytu dítěte venku, strážníci přiložili dítěti termoizolační fólii a přivolali na místo zdravotníky. Ti rozhodli o převozu dítěte do nemocnice.

Zároveň se zdravotníky strážníci informovali i pracovníky OSPOD, se kterými mají dlouhodobě nastavenu velmi dobrou spolupráci.

S ohledem na zjištěné skutečnosti zprostředkovaly pracovnice oddělení sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Ostravy péči přechodné pěstounky. Do náhradní péče bylo dítě umístěno po propuštění z nemocnice. Soud vydal předběžné opatření v průběhu několika hodin, dítěti se tak dostává náhradní rodinné péče. O děti v Ostravě pečuje 26 pěstounů na přechodnou dobu, vloni se postarali o 38 dětí (další info v odkazu https://www.ostrava.cz/cs/o-meste/aktualne/podekovani-ostravskym-pestounum),“ uvedl Zdeněk Živčák, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Ostravy.

(sd, Zdroj: TZ Městská policie Ostrava)

Příbuzné články