Terapie dotekem - Tereza Friedl Friedrichová

V určité fázi života, kdy se člověk trápí, může dojít z důvodu vlastní ochrany k odpojení od svého těla, od svých emocí, jen tak je život pro člověka snesitelný do určité chvíle.

Co je příčinou odpojení?

Sílný negativní zážitek, se kterým se neumíme vnitřně vyrovnat, jako třeba - zráta zaměstnání, existenční problémy, dlouhodobé odloučení od rodiny, hádky v rodině, autonehoda, rozchod/rozvod, nemoc blízké osoby, setkání se smrtí a mnoho dalších.

Jak se to projevuje?

Krátkodobě může fungovat odpojení těla od emocí, fungujete v zajetých rutinách, ale emoce se začnou hlásit a chtějí naši pozornost. Jediný způsob, jak na sebe mohou upozornit, je přes naše tělo. Může se jednat o bolesti hlavy, křeče v břiše, žaludeční nevolnosti, kožní projevy, úzkosti, deprese, panické ataky.

Co s tím dál?  

Zpracovat situaci, ne z pohledu mysli, ale z pohledu emocí. Nevěnovat pozornost informacím, které mi nabízí můj mozek, ale využít svého těla jako pozorovatele, který mi pomůže emoci zvědomit. Sleduji, co se v mém těle právě děje, jaká emoce a kde se v mém těle nachází a jak se projevuje. Důležité je také to, jak mě tato emoce ovlivňuje v mých činech.

Co udělat pro úlevu? 

Naučit se vydržet kontakt s emocí a neoddělit se. Zaměřením pozornosti na emoci v těle si uvědomím, co v danou chvíli cítím a prožívám. Díky tomuto uvědomění pomáhám k vzájemnému propojení těla i duše.

Jakou roli v tom hraje kůň?

Nejde o teoretické sezení, ale o přímou interakci tady a teď s koněm, díky jehož reakcím čtete sami sebe. Za doprovodu koně a terapeuta hledáme smysl svého prožívaní a reagování na danou situaci. Kůň je zrcadlem našeho prožívání, emocí a reakcí.

Tereza Friedl Friedrichová je fyzioterapeutka, která používá relaxační techniky a terapeutické masáže pro úlevu těla i mysli. Snaží se dívat na člověka komplexně. Ráda tráví čas u koní, kam vás také ráda vezme. Kůn je skvělým zrcadlem naší duše.

Příbuzné články