Terapie s koňmi - terapie dotekem

Člověk, který byl v minulosti příliš kritizován, srovnáván nebo zažil odloučení, může mít strach z komunikace s ostatními lidmi. Předjímá důsledek, kde se vždy cítí být nepřijímám, negativně hodnocen, kritizován, odmítán nebo neoblíben. Cítí se nekomfortně v interakci s ostatními.

Nezdravé možnosti, které si podvědomě volím - útěkové řešení ze situace, které mě chrání před nepřijetím.
1. Být sám sebou v každé situaci bez ohledu na ostatní. Vnímání sebe jako středobod vesmíru. Jediný můj názor je ten správný. Mé potřeby mají vždy přednost. Přístup, kterým se vyhýbám interakci s ostatními, což brání zdravým mezilidským vztahům.
2. Upřednostnit ostatní před sebou samým. V kolektivu velmi oblíbení, přizpůsobiví lidé v každé situaci. Časem začneme mít pocit, že jsme bezmocní a vydáni okolnostem nebo ostatním lidem napospas.

Jak tedy na to?
Žít podle sebe s ohledem na ostatní. Uznávám vlastní životní hodnoty. Umím si vyslechnout názor druhého, avšak vyhodnotím, zda může či nemůže být pro můj život prospěšné tento názor přejmout. Umím říct NE bez ohledu na důsledky.

Jak si to procvičit v reálných situacích?
Vše, co je psáno v knížkách a vše co je řečeno teoreticky, je moc důležité, ale je to pořád jen život v knížce, život v teorii. Jen přání toho, co bych chtěla umět. Pak dojde k reálné situaci a přirozeně zareagujeme dle starého vzorce, což vnímáme jako osobní selhání, dochází k frustraci.

Zavřeme knížky a pojďme přímo do akce. Pojďte s námi do přírody a v interakci s koněm (v reálných situacích), zažijte zrcadlující setkání sami se sebou. Nebudete na to sami. Bezpečnost u koní je zajištěna odborným dohledem Karin Hašové (33 let praxeu koní).

Když se naučíte říct NE koni a získáte si přirozenou komunikací jeho respekt, s lidmi to pak bude jednodušší.
Těšíme se na Vás při terapii s koňmi.
Tereza a Karin - Terapie dotekem Tereza Friedl Friedrichová

Příbuzné články