Kočky a lidé? Zamýšlí se majitelka kavárny Čauky mňauky cafe Dagmar Milatová

Již několik let existuje v Ostravě kavárna, kde si přijdou na své milovníci koček. Jmenuje se Čauky mňauky cafe a hrdou majitelkou je Dagmar Milatová spolu s dcerou Teodorou. Kočkám rozumí, protože se jimi zabývá téměř třicet let. Udělat si čas na dobrou kávu a přitom si hladit roztomilé zvířátko má i hojivé účinky. „Kočka je milé zvíře, příjemné na dotek. Tím děláte dobře tělu i duši, “nadšeně komentuje svůj vztah ke kočičkám sympatická paní Milatová.

Co vás inspirovalo k tomu, že jste otevřela kavárnu s kočkami a jak dlouho už fungujete?

Kavárny takového typu začaly otvírat ve světě už asi před dvaceti lety. Moje rodina má ráda kočky a kafíčko, a když se otevřela kavárna první kavárny s kočkami v Česku, začali jsme o tom doma uvažovat. Moje dcera pracovala brigádně v gastronomii a práce ji bavila, tak jsme se společně s ní i manželem rozhodli, že zkusíme otevřít takovou kavárnu v Ostravě. V dubnu budeme mít pětileté výročí. Plánovala jsme oslavu, ale bohužel to v nejbližší době nepůjde.

Na jaké druhy kočiček se návštěvníci mohou těšit?

Žije zde jedenáct koček. Čtyři mainské mývalí kočky, to je opravdu největší rasa koček, která může vážit až 14 kilo. Proto se jim také říká něžní obři. Dále pak tři ragdolly, kterým se také říká hadrová panenka. Zbývající jsou kočky domácí, každá má svou někdy i nepříjemnou minulost.

Co kočky musí ve svém prostředí mít? Mohou do kočičí kavárny přijít alergici?

Kočky potřebují klidné místo se záchody a miskami s potravou a vodou, dále pak škrabadla a zvýšené prostory – kočičí stromy, kam se mohou uchýlit k odpočinku. Nachází se zde i venkovní voliéra s posezením, kde si mohou návštěvníci hladit naše kočičky a v případě pěkného počasí i posedět vypít kafe na „čerstvém“ ostravské vzduchu. Mám zkušenosti s tím, že pokud si alergici vezmou předem prášky, tak hodinu v přítomnosti koček vydrží.

Vaše kočky jsou velmi mazlivé. Jak jste je naučili na velký počet lidí?

Většina z nich je v kavárně od koťat, a tím si dobře zvykly na prostředí i na návštěvníky, kteří je mají rádi. Ráda bych poděkovala všem lidem za finanční podporu, kterou jsme obdrželi v rámci akce: Nakrm kočku. Bylo to v době první vlny covidu a nevěděli jsme, jak situaci zvládneme. Na podzim jsme byli nuceni opět se obrátit na milovníky koček s další žádostí a opět nám kočičí nadšenci přispěli. Byla jsem mile překvapena ochotou s jakou nám naši příznivci přispěli. Jsme velice vděční za tuto solidaritu a rádi po otevření všechny přispěvatele uvítáme.

Kdo se o kočky stará?

Ten, kdo bydlí nejblíže – já! Minimálně 2 x denně naplnit misky a vyčistit toalety. Občas pročesat kožichy a podrbat za ušima. Kavárna má velikost 170 čtverečních metrů a kočky oceňují větší prostory. Naše smečka chodí pravidelně na veterinární kontroly, kde jsou očkované a také se pravidelně musí odčervovat. Návštěvníci nemusí mít strach, že by kočky loudily a chtěly jejich dezerty nebo poháry. Mají speciální kočičí stravu a o lidské jídlo nemají zájem. Pár z nich ovšem šlehačce neodolá, hlavně pozor na Azraela – velkého černobílého mainského kocoura – ten by si dal i suchý rohlík!

Které kočky jsou nejlepší pro lidi?

Pro lidi je každá kočka dobrá – od té nejobyčejnější domácí až po tu s rodokmenem delším než je ten Váš. Do kavárny jsem potřebovala kočky přátelské, vstřícné i k malým dětem. A k tomuto účelu se právě nejvíce hodí rasy jako mainská mývalí, která je vyšlechtěna z amerických stodolových koček, a ragdoll. Ze své zkušenosti je mohu doporučit i začínajícím chovatelům. Jsou to nejpřátelštější kočičí stvoření. Chovám kočky a zajímám se o ně téměř třicet let, část vědomostí mám z odborných knih, jiné jsem získala z praxe. Další vhodná společenská plemena jsou například barmská nebo thajská orientální kočka –pro ty, kteří mají rádi štíhlé, sportovní a hlavně „výřečné“ kočky, které vše komentují a nezavřou tlamičku. Úžasné kočky jsou i norské nebo sibiřské. Ale tu svou si každý musí vybrat sám …

Co člověku může přinést život s kočkou?

Určitě znáte canisterapii, což je léčba za přítomnosti psů. Terapie s kočkami se nazývá felinoterapie. Kočka už od pohledu je milé zvíře, hebké na dotek, a když vám leží na klíně, tak je vám dobře. Dokonce to prý snižuje krevní tlak a cholesterol. Dělaly se výzkumy, že frekvence vrnění urychluje hojení a srůstání kostí u zlomenin rukou nebo nohou. Kočky také vnášejí příjemný zážitek do životů starých lidí.

Autor: Ing. Lada Kutějová
Zdroj: www.mediashow.cz

Příbuzné články