Nové Lauby nabídnou v centru Ostravy 56 nových bytů

V Ostravě se v tuto chvíli realizuje hned několik zajímavých stavebních projektů. Kampus Ostravské univerzity, Městská Jatka, ze kterých se stane městská galerie, nebo třeba rezidence Nové Lauby s novými byty a službami. Jak to vypadá s posledně jmenovanou stavbou jsme se zeptali Michala Bystroně, člena představenstva stavební firrmy BYSTROŇ Group.

***

Začněme náš rozhovor představením Nových Laubů...

Projekt Nové Lauby je důležitý strategický projekt. Má za cíl rozvoj nájemního bydlení a oživení centra města. Pokud totiž chceme vrátit do centra Ostravy život, nestačí v něm pouze postavit kanceláře. Je potřeba, aby v centru žili také lidé, kteří tam budou bydlet. Cesta dostavby proluk a jejich využití pro vlastní nebo nájemní bydlení, kterou se město vydalo, je podle mě více než správná a já ji velmi fandím. 

Jaký je současný stav výstavby Nových Laubů?

Výstavbu jsme v centru Ostravy zahájili letos v červenci. Celý projekt realizujeme ve spolupráci s dalšími dvěma stavebními společnostmi. Konkrétně se jedná o BAK stavební společnost a BBP Stavby. Dohromady jsme založili novou společnost BBB Nové Lauby s.r.o., která je tak partnerem pro město Ostravu a zároveň developerem celého projektu.

Proč stavbu nerealizuje pouze BYSTROŇ Group?

Pro mě jako pro Ostravana jsou Nové Lauby velká srdcovka. Když jsem se o něm dozvěděl, od začátku jsem se chtěl na tomto projektu podílet. V roce 2018 jsme dokončili výstavbu, myslím že velmi podařené, Rezidence Františkov pár kroků od centra, ale tohle byla ještě větší výzva. Projekt je velký a poměrně náročný, takže město pro výběr developera stanovilo velmi přísné kvalifikační podmínky, které bychom sami nebyli schopni všechny splnit. Proto jsme nakonec byli nuceni do veřejné soutěže jít s dalšími dvěma firmami.

Mluvíte o výjimečnosti Nových Laubů. V čem je projekt podle vás tak výjimečný?

Nové Lauby je 4–5 podlažní městský blok, který je tvořen pěticí propojených bytových domů v samém srdci Ostravy ohraničených ulicemi Velká, Muzejní, Pivovarská a Dlouhá, v bezprostřední blízkosti Masarykova náměstí. Domy budou mít odlišné fasády, pod ním potom bude třípodlažní podzemní garáž, ve středu bloku pak bude zelené atrium. Stavba na rozdíl od jiných našich staveb probíhá jen na půdorysu nově budovaného bloku a s ohledem na minimum místa, bude celkem náročné její zásobování i samotné stavění. A když odbočím od stavby, tak pro nás je výjimečné i samotné partnerství a vzájemná participace s městem.

Jak takové partnerství probíhá?

Veřejný subjekt, v našem případě město Ostrava, připraví záměr, pozemky a pak následně vše prodá soukromému investorovi. My jsme od města konkrétně koupili pozemek, uhradili architektonický průzkum, zaplatili kompletní projektovou dokumentaci od fáze studie, přes územní rozhodnutí až po stavební povolení a dokumentaci, podle které nyní Nové Lauby stavíme.

Jak doposud probíhá stavba?

Původně jsme mysleli, že začneme už na jaře. Jenže na konci roku 2020 si město nechalo přecenit majetek Ostravy a na základě nových znaleckých posudků nám pozemek ze dne na den zdražil o 11 miliónů korun. Zároveň jsme potřebovali naše sdružení transformovat do nově založené společnosti, takže spoustu času spolykalo jednak různé schvalování našich kroků zastupitelstvem, Obchodní rejstřík, katastr nemovitostí a nakonec jsme se samotnou stavbou začali až v červenci.

Objevily se už první komplikace?

Žádná velká stavba se bez komplikací neobejde. My jsme třeba hned na úvod museli řešit dopravní obslužnost stavby. Ačkoliv ze stavebního povolení plyne, že stavba Nových Laubů má být obsluhována po místních komunikacích, my jsme z pro mě nepochopitelných důvodů z městského obvodu MOaP nedostali povolení k průjezdu asi 80 m úseku ulice Střelniční a až po několika týdnech jsme celkem složitě společně s magistrátem vyjednali alespoň náhradní trasu přes Černou Louku, která je však pro větší stavební techniku a delší soupravy nevhodná. Snad se situace pro nás zlepší v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí ulice Pivovarské. Trošku se i ve fázi přípravy projektu na městě opomnělo, že takhle velká stavba potřebuje mít taky dostatečnou energetickou obslužnost. Doufám však, že už nás další žádné překvapení nepotká a budeme se moci soustředit už jen na výstavbu.

Kdy bude stavba dokončena?

Podle smlouvy musíme Nové Lauby dokončit do tří let. Smlouva s městem obsahuje několik termínových milníků, které musíme dodržet. My sami máme enormní zájem na tom, abychom termín dokončení nových bytů velmi výrazně zkrátili.

Podle smlouvy od vás město odkoupí část prostor pro svou potřebu. Budou v Nových Laubech k dispozici také nové byty pro širokou veřejnost?

Ano, určitě. Na prodej bude celkem 56 bytů v dispozicích od 1+KK až po 4+KK a 56 parkovacích míst v podzemní garáži. Majitelé nových bytů tak budou mít zároveň vyřešenu i otázku parkování. Kromě bytů budeme prodávat také obchodní jednotky v přízemí na ulici Velká. Město si tak po dokončení od nás odkoupí 31 bytů a 119 parkovacích stání.

Kdy hodláte s prodejem začít?

Prodej našich bytů pro nás bude zajišťovat realitní kancelář Svoboda&Williams. S prodejem bychom chtěli začít již velmi brzy, přesné datum však neprozradím, dohodli jsme se s makléři, že jej zveřejníme najednou. 

Jaké další stavby v tuto chvíli BYSTROŇ Group realizuje?

Pokud se jedná o bytové domy, tak v centru města jsme dokončili bytový dům na Janáčkové, naproti bývalého Bauhausu. V Porubě pokračujeme v rekonstrukci historického pláště domu, který všichni znají jako Oblouk, v Ostravě Krásném Poli a Opavě stavíme objekty služeb pro seniory a garáže integrovaného centra pro hasiče, ve Frýdlantu nad Ostravicí Komunitní centrum Brána Beskyd a v Jablunkově Muzeum Trojmezí. Na nedostatek práce si rozhodně nemůžeme stěžovat.

(Zdroj: Bystroň group)

Příbuzné články