Vize přátelských domovů Heimstaden není jen prázdný pojem

Společnost Heimstaden Czech je od loňského roku součástí skandinávské skupiny Heimstaden, třetího největšího vlastníka nájemních bytů v Evropě. Neustále posiluje svou pozici největšího poskytovatele nájemního bydlení v tuzemsku, její portfolio tvoří téměř 43 tisíc bytů převážně v Moravskoslezském kraji.

Náš skandinávský vlastník klade velký důraz na klientské služby, péči, vize přátelských domovů není jen prázdný pojem, jsme schopni nabídnout bydlení také lidem, kteří mají například kvůli zdravotnímu postižení problémy se postarat sami o sebe,“ říká v našem rozhovoru generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.

Navíc jste nově i účastníky projektu, který přinese do našeho kraje i první SOS vesničku.

V rámci naší trvalé pomoci zranitelným skupinám obyvatel jsme se rozhodli vstoupit do nového globálního projektu skupiny Heimstaden nazvaného „A Home for a Home“. Jde o jedinečné dlouhodobé partnerství s SOS dětskými vesničkami. Zařízení tohoto typu v Moravskoslezském kraji zatím chybí, rozhodli jsme se proto pomoci s jejím zřízením a finanční podporou. Účastí v projektu můžeme naše poslání rozšířit na mnohem víc dětí a rodin nejen v zemích, v nichž Heimstaden působí, ale prakticky na celém světě.

Budete i v letošním roce pokračovat ve zkvalitňování svého portfolia?

Od svého vstupu do České republiky v loňském roce společnost Heimstaden prudce zvýšila tempo investic do svého portfolia. Například do zateplení ho skoro zdvojnásobila, je to jedna z klíčových cest, jak snížit spotřebu energie i produkci oxidu uhličitého, přispět k dlouhodobé udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Jen letos investujeme rekordní 1,5 miliardy korun do oprav, údržby a kompletních revitalizací domů a bytů, ročně tak zrekonstruujeme zhruba 1000 až 1500 bytů. A nezpomalíme ani příští rok. Protože chceme mít kvalitu práce i termíny co nejvíc pod kontrolou, budeme se snažit co nejvíc činností realizovat vlastními silami. Proto preferujeme přijmout další zhruba stovku zaměstnanců před najímáním externích firem.

Početnou skupinou vašich klientů jsou senioři. Jakou pomoc jim poskytujete?

Naše podpora klientů v seniorském věku je výrazná. Od úprav bytů tak, aby byly přizpůsobeny jejich potřebám a požadavkům, přes službu Senior asistent určenou i zdravotně postiženým nad 60 let, kteří se ocitnou v tíživé životní situaci, až po další služby, projekty a aktivity realizované prostřednictvím spolku AktivSen. V komunitních centrech Archa v Ostravě‐Porubě, Karviné a v Multigenerečním centru Lučina v Havířově jsme v loňském roce uspořádali na 330 akcí, kterých se zúčastnilo více než 4000 zájemců. A v Havířově‐Šumbarku jsme například začali s výstavbou bytů přizpůsobených potřebám seniorů, bytový dům v Opletalově ulici bude celý bezbariérově upraven, bude mít nonstop dispečink, ochranku a nabídne jeho obyvatelům řadu služeb.

Heimstaden pokračuje rovněž v nákupu bytů v jiných regionech než v Moravskoslezském kraji...

Naše tuzemské portfolio bytů se nám podařilo opět rozšířit, 226 bytů jsme koupili v Plzni a v pražských Holešovicích předáme na začátku roku 2024 k plnému užívání 164 bytových jednotek v rámci projektu Pergamenka. Nabídnout nájemní bydlení s plně vybavenými byty zájemcům v Praze byla naše velká ambice, potvrdili jsme tak postavení jedničky na českém trhu s nájemním bydlením.

(sd, redakce Program)

Příbuzné články