Úspěch je v kolektivu - Gustav Kotajny

Prosincové vydání Časopisu Program přináší rozhovor s další z významných osobností našeho regionu... 

Kdo je Gustav Kotajny?

Než se stal podnikatelem, pracoval 5 let v Třineckých železárnách, a pak 10 let na dole ČSM jako technik údržby úpraven uhlí. Vystudoval SPŠ strojní v Karviné. I když založil svou první společnost v roce 1990, tak podnikal již předtím. Žije v krásné vesnici Koňákov u Českého Těšína. Svůj volný čas věnuje rodině, vnoučatům a farmě. Mezi jeho koníčky patří cestování a zpěv v pěveckém sboru.

Když navštívíte ostravskou firmu KOMA Industry, dýchne na vás příjemné prostředí a atmosféra, kterou tvoří majitel, jednatel společnosti Gustav Kotajny a jeho zaměstnanci.Ostrava je podle jeho názoru centrem podnikatelského dění na Moravě a Vítkovice jsou dobré místo na podnikání. Vždy tady byl podnikavý duch“ říká pan Kotajny.

Mohl byste ve zkratce popsat vznik firmy KOMA?

Firma vznikla u nás doma v garáži v roce1990, kdy jsem začal podnikat jako fyzická osoba Gustav Kotajny – KOMA. Postavi ljsem vlastní podnikatelský objekt, kde byla prodejna, sklad a první školící středisko na Moravě. Prodával jsem valivá ložiska, těsnění, oleje, maziva a prováděli jsme diagnostiku. V roce 1995 vznikla společnost Koma‑Ložiska, s. r. o. a hlavní provozovna byla v Ostravě Vítkovicích. Vzhledem k postupnému zániku těžkého strojírenství a dolů jsem část firmy vyčlenil do Koma Commercial a prodal, druhá část pokračuje podnes pod značkou Koma Industry.

Čím vším se zabýváte a jaká je vaše hlavní náplň práce?

Naší hlavní činností je servis hydrauliky a opravy strojního zařízení se zaměřením na robotizaci a automatizaci. Máme vlastní projekci a konstrukci. V dnešní době navrhujeme, vyrábíme a uvádíme do provozu celé výrobní linky. S cílem automatizovat provozy a nahradit lidskou práci roboty. Třetí činností je Výzkum a Vývoj (VaV) speciální manipulační techniky včetně automatizovaných parkovacích domů.

Co bylo impulzem k založení firmy? Kdy vás napadla myšlenka, že budete podnikat?

Pocházím ze zemědělské rodiny a v podhůří Beskyd je množství kovozemědělců, což s sebou nese potřebu umět více řemesel. Před rokem 1990 jsem opravoval motorky, auta a stříkal jsem podvozky a dutiny aut.

Byl jste někdy zaměstnán v zahraničí? Ovlivnila vás nějaká zahraniční společnost?

Bohužel jsem neměl takovou možnost. Ovlivnila mne švédská firma SKF, když její zástupci přijeli k nám na šachtu představit nám technikům speciální nářadí, o kterém se nám ani nesnilo. Následně jsem byl vyslán do Prahy k této firmě na školení. Školitelé SKF si všímali mých technických znalostí. Poslední den školení jsem byl pozván k řediteli, kde mi po krátké diskusi nabídli stát se zaměstnancem jejich firmy za velmi výhodných podmínek. S tím jsem nesouhlasil, protože jsem měl 3 malé děti a nově založenou firmu. Ale dohodli jsme se – stal jsem se jejich distributorem (listopad 1992).

Co jste se naučil během vaší kariéry? Dáváte si dnes větší pozor?

Čím je člověk starší a zkušenější, tím více je opatrnější. Ve své kariéře jsme nadělali mnoho chyb, za které jsme draze zaplatili. Z toho vyplývá moje zkušenost, že je třeba zaměstnávat starší zkušené lidi a k nim dávat mladé odhodlané jedince. Zkušenost se nedá ani naučit ani koupit, ta se musí prožít.

Spolupracujete s nějakými významnými obchodními partnery?

Ano, dnes jsou naše aktivity koncentrovány z 50% procent na tuzemský trh a z 50% na zahraniční trh. Mezi významné partnery patří Třinecké železárny a skupina Moravia Steel, Vítkovice Cylinders, Liberty, Tatra, Siemens, Hyundai, Kia, Go Steel, Žďas, ale i zákazníci ze Skandinávie, ale i Ruska.

Je v dnešní době podnikání náročnější? V čem se situace z vašeho pohledu změnila?

Začátky jsou vždy těžké. Dnes mají mladí lidé více informací, než jsme měli my. Jinak je to vždy podobné.

Co byste poradil nebo doporučil mladým začínajícím firmám a podnikatelům?

To je dobrá otázka. Když máš nápad a rozumíš dané problematice, tak jdi za svým záměrem. Je to jen otázka času, kdy ti podnikání přinese ekonomický efekt. Mladí lidé dnes nemají trpělivost, nechtějí k cíli jít postupnými kroky. Člověk musí mít vizi, odvahu a ochotu obklopit se dobrými a zkušenými lidmi. Nikdy nesmíš odejít od nedokončeného díla. Dobré jméno je víc než peníze.

Podporuje vás rodina ve vašich pracovních aktivitách?

Ano, bez fungující rodiny bych nemohl dělat to, co dělám. Zpočátku jsem pracoval s manželkou, která přijímala zboží, dělala faktury a připravovala produkty pro expedici. Dnes je stále aktivní a pracuje na naší rodinné farmě, má na starosti evidenci dobytka a prodej masa.

Kdo je vaším vzorem?

Jednoznačně mezi mé největší vzory patří Tomáš Baťa. Já jsem své vzory viděl v otci a ve svém strýci, který u nás v garáži za minulé doby opravoval motory a převodovky škodovek a já mu asistoval. Vždy jsem vzhlížel k Vítkovicím s velkou úctou, protože Vítkovice měly obrovské know‑how a spolupracoval jsem s řadou významných konstruktérů. Dnešní děti žijí z 50% v neúplných rodinách a často za svého života zažijí několik „tatínků“, kteří jim nemají co nabídnout. Obecně se dá říct, že ve společnosti schází vzory.

Jak relaxujete? Máte nějakého dlouholetého koníčka?

Svůj volný čas věnuji naší rodinné farmě a svým osmi vnoučatům. Mezi mé koníčky také patří zpěv, proto zpívám v křesťanském pěveckém sboru, což mi přináší relax a také tím sloužím druhým.

Na co jste pyšný během vaší podnikatelské činnosti?

S pokorou přijímám výzvy. Rád sleduji, jak vedle mne vyrostla střední generace lidí, kteří mne svými znalostmi často převyšují a rvou se se životem. Jsem na ně hrdý. V nich je naše budoucnost.

(Autor: Lada Kutějová)

Příbuzné články