„Zdraví trávicího traktu je zásadní pro správný vývoj a funkci imunity,” zdůrazňuje specialistka Lékárny AGEL.

Posilujete pravidelně svou imunitu? Existuje mnoho způsobů, od otužování a pravidelného pohybu přes doplňování vitamínů, nejčastěji vitamínu C a D. Čtyři pětiny naší imunity je uloženo ve střevech, proto je důležité udržovat tento orgán v dobré kondici. Vedoucí Lérny AGEL Mgr. Martina Petrošová poradí, jak podporovat imunitu správnou funkcí střev.

„Zdraví trávicího traktu je zásadní pro správný vývoj a funkci imunity, neboť právě v této oblasti se nachází mikroorganismy významně ovlivňující náš imunitní systém. Jedním z hlavních určujících faktorů našeho střevního prostředí je samozřejmě jídlo, kterým můžeme výrazně ovlivnit zdraví našich střev, říká na úvod vedoucí Lérny AGEL Martina Petrošová.

Od narození naše střeva osidlují mikroorganismy, které zajišťují správný průběh trávení, ale také se výrazně podílejí na mnoha funkcích našeho organismu a mají příznivý vliv na celkové zdraví. Složení této střevní mikroflóry se v průběhu věku mění. Záleží nejen na způsobu stravování, ale na celkovém životním stylu nebo užívání léků. Naše tělo tyto mikroorganismy nevytváří, pro udržování rovnováhy a tedy správné funkce střev je musíme doplňovat z výživy. Pokud někoho trápí nízká imunita, je dost možné, že střevní mikroflóra potřebuje pomoc.

„Jedním ze způsobů, jak přirozeně podpořit svůj trávicí a imunitní systém, je konzumace fermentovaných potravin. Fermentace, nebo také kvašení, zvyšuje výživovou hodnotu potravin, přeměňuje složitější látky na jednodušší, a tím pádem činí některá jídla pro člověka stravitelnějšími. Zároveň kvašené potraviny doplňují tělu prospěšné bakterie, takzvaná probiotika.

Fermentované potraviny představují v jídelníčku jogurty, kysané zelí nebo okurky, zrající sýry, kefír nebo kimči. Je důležité si ale zároveň uvědomovat, že fermentované výrobky nejsou žádným zázračným všelékem, jen oživením toho, co konzumujeme. Jejich nadměrná konzumace může naopak způsobit trávicí potíže.

„Jestliže je střevní mikroflóra narušena například užíváním antibiotik, je vhodné pro jejich rychlou obnovu pořídit v lékárně probiotika a prebiotika. Nejvhodnější je užívat je současně, protože prebiotika slouží jako potrava pro probiotické baktérie. Mnozí výrobci již nabízejí obojí v jednom přípravku ve formě kapslí nebo v tekuté formě, která je vhodná i pro malé děti. Probiotika ve formě kapslí či tablet mají oproti fermentovaným potravinám tu výhodu, že díky technologii výroby jsou odolnější vůči antimikrobnímu působení žaludečních šťáv, a tak se bezpečně dostanou až do střev, radí další možnosti lékárnice.

Střevní mikroflóra brání růstu patogenních druhů mikroorganismů, ale má také vliv na tvorbu hormonů a neurotransmiterů, které ovlivňují naši náladu. Měli bychom dbát na to, aby se ve střevech udržovalo „zdravé prostředí“, naše imunita se nám určitě odvděčí.

(mabys, Zdroj: Lékárna AGEL, foto: freepik.com)

Příbuzné články