Luboš Chlanda: Rád porostu s Vámi

Luboš Chlanda má na svém webu motto: „Vaše budoucnost je tvořena tím, co děláte dnes. Proto nechte papírování na mně a věnujte se plynule Vašemu podnikání.“

Je mu 27 let. Vystudoval Obchodní akademii v Olomouci. Má za sebou pětiletou praxi v oblasti vedení účetnictví a více než dva roky zkušeností na pozici lektor účetnictví. V současné době vlastní živnostenský list na účetní a lektorské služby. Spolupracuje se vzdělávacími agenturami Škola Populo, jazyková škola Lingua a v neposlední řadě Romea, o. p. s.

Co Vás vedlo k rozhodnutí poskytovat právě účetní služby?

Když jsem se rozhodoval, zda chci studovat vysokou školu nebo něco začít dělat, zvítězila druhá možná varianta. Začátky byly velmi těžké, ale nakonec jsem to ustál a dnes mohu říct, že stojím „pevnýma nohama na zemi“, i když vím, že se to kdykoli může změnit. Myslím si, že také vděčím jedné náhodě – povinné praxi. Tam jsem pochopil celý princip účetnictví, jak to funguje v účetním programu, a že zvolit si například správný účetní software je to pravé pro začátek podnikání.

Prozraďte, co konkrétně klientům nabízíte? 

Je to především vedení účetnictví se všemi souvisejícími úkony, dle požadavků klienta, kontroly účetnictví a ostatních služeb týkajících se účetnictví. Vedení účetnictví zabezpečím na vlastním účetním software. Způsob zpracování účetnictví závisí na velikosti společnosti, organizaci práce či požadavcích klienta. Při vedení účetnictví přejímám veškerou zodpovědnost za vzniklé chyby při špatném vedení evidence.

Dále pak poradenství ve všech oblastech účetnictví a jejich výhodná řešení z hlediska daňové optimalizace a shody s platnou legislativou. Součástí daňového poradenství je i případné odložení daňové povinnosti vyplývající z daně z příjmů.

Poradím si i se mzdovou a personální agendou. Jedná se o zpracování mezd dle potřeb a požadavků klienta, včetně zabezpečení všech potřebných výstupů pro klienta, jeho zaměstnance a státní správu. Součástí zpracování mzdové agendy může být i vedení personální evidence, opět se zabezpečením všech nezbytných výstupů.

Nedílnou součástí mých služeb je i zastupování klientů na úřadech – zejména na finančních úřadech, zdravotních pojišťovnách, státní správě sociálního zabezpečení případně na jiných úřadech.

Posledním oborem mé činnosti jsou i lektorské služby pro ty, kdo opravdu tápou v předmětech účetnictví, ekonomie, fiktivní podnik a podobně.

Co Vás „baví“ na účetnictví, mzdovém a daňovém poradenství?

V mé „účtařské“ profesi je spousta novinek, každý den se setkávám s něčím, co vidím poprvé. Tímto mě ten obor naplňuje, to je na něm nejlepší. Možná, že to zní divně, ale těším se na každý nový den, který mi přinese v této profesi něco nového.

Nechtěl jste být třeba učitelem?

Nejste první, kdo se ptá. V rodině máme spoustu učitelů. Je pravda, že moji „studenti“ mi říkají, že bych byl lepší než učitelky, které nyní mají. Tuto profesi si alespoň částečně plním prostřednictvím vzdělávacího centra Populo, ve kterém v současné době doučuji přes 30 studentů, a dále samozřejmě vedu své soukromé lekce. Myslím si, že kdyby mě přestalo bavit účetnictví, tak druhý obor, který bych mohl dělat nebo nad ním přemýšlet, je právě učitelství.

Jaké klienty máte?

Jak už víte z webových stránek, zaměřuji se jak na podnikatelskou sféru, tak i na neziskové a příspěvkové organizace. Výčet mých klientů je veliký, pokud bych měl jmenovat některé, tak těmi nejstaršími a zároveň i v některých případech nejtěžšími, jsou Cubelogy technologies, s. r. o., Stable and secure s.r.o, JoyWood, s. r. o., Softíci, s. r. o., Mateřská škola Suchonice.

Máte čas kromě účtování a také na koníčky? Jak trávíte volný čas?

V současné době jsem podlehl vášni zahrát si golf. V loňském roce jsem strávil týden tréninku na golfové akademii a už teď se těším, až si na jaře budu moct opět zahrát. Občas se také bavím tím, že si postavím obraz z puzzlí.

Co Vás přivedlo k velmi neobvyklému názvu: Účetní a lektorské služby, co frčí?

Přemýšlel jsem nad otázkou, co bych mohl nabídnout v oblasti účetnictví víc než ostatní. Dospěl jsem k závěru, že nejlepší cesta bude jít právě přes doučování - respektive nabídnout studentům tzv. „první pomoc“ v této oblasti. Spousta účetních kanceláři tuto činnost nenabízí, proto si myslím, že jsem tímto tzv. neporazitelný, odtud název - Účetní a lektoské služby, co frčí….

(Autor: Šárka Daňková)

Příbuzné články