Arnošt Vašíček: Setkání s tajemnem

Arnošt Vašíček je ostravský rodák a patriot, doktor filozofie, novinář, spisovatel, scénograf, cestovatel a v současnosti největší český záhadolog. Napsal a vydal přes 40 knih, natočil desítky televizních pořadů, seriálů a dokumentů. Navštívil přes 80 zemí na 5 kontinentech. Na světě i u nás je mnoho záhad a tajemství, která dosud nejsou rozluštěna. K nim nastoluje různé hypotézy a vysvětlení, což mu přináší mnoho příznivců, ale taky odpůrců.

Kdy tě poprvé popadla touha psát a co tě přivedlo na tvou celoživotní vášeň – záhady?

Na tuto otázku obvykle s nadsázkou odpovídám, že jsem si chtěl přečíst nějaké knížky o záhadách, ale před desítkami let skoro žádné nebyly, tak jsem jich musel pár napsat. Ve skutečnosti nevím, kdy přesně nastal ten velký třesk a zrodil se můj vesmír, v němž záhady začaly převažovat nad jinými tématy. Z praktického hlediska to zřejmě byly moje prvotiny; televizní cyklus Setkání s tajemnem a stejnojmenná kniha, o které diváci i čtenáři projevili velký zájem, a tím mě povzbudili a naznačili, abych se té cesty držel.

Od začátku tvé kariéry jsi hodně cestoval. Které země byly pro tebe nejzajímavější?

Těžko vybírat. Všude se dá najít něco výjimečného. Ale tři země jsou na záhady opravdu mimořádně bohaté. Především je to Peru, které nabízí pouště i neprostupné džungle, mořské pobřeží i vysoké hory. A všude zanechaly stopy staré civilizace. Mnohé zdejší archeologické nálezy se doposud nepodařilo vysvětlit. Jsou zde obrovské obrazce na planině Nazca, rozměrné pyramidy, fascinující chrámy a desítky artefaktů, nad nimiž se můžeme jen dohadovat, co představují. Svébytnou kapitolu tvoří místní šamani a jejich kontakty s jinými světy. Indonésie sice na první pohled nabízí všude stejnou tropickou přírodu, ale na jednotlivých ostrovech najdeme pozůstatky různých kultur i s jejich pozoruhodnými svatyněmi. V odlehlých koutech Západního Iriánu dodnes přežívají primitivní kmeny na úrovní doby kamenné. Můžete zde vidět magické rituály i krvavé pohřební obřady. V hlubokých pralesích Sumatry a Bornea se skrývají trpasličí lesní lidé orang pedenk a taky neznámá zvířata, připomínající nestvůry z pravěku. Naše země se zase může pochlubit přemírou historických otazníků.

Některé výpravy byly hodně nebezpečné. Ocitl jsi se někdy v ohrožení života?

Bohužel ano. V Africe jsme byli přepadeni, v Bolívií jsem dostal horskou nemoc a v Mali malárii. Těch situaci bylo samozřejmě víc, ale pokud dobře dopadly, rychle a rád jsem na ně zapomněl. 

Moc se o tobě neví, že jsi taky jachtař?

Bejvávalo. Zúčastnil jsem se tří velkých námořních expedicí. Byly to úžasné plavby se skvělými parťáky. Někteří později podali na moři vynikající sportovní výkony a vyhráli mezinárodní regaty. Já jsem začal cestovat za záhadami a to vyžadovalo jiné dopravní prostředky.

Nemáš rád označení záhadolog. Přesto sis vysloužil označení český Däniken. Proč je vlastně luštění záhadných jevů a míst důležité?

Protože se pokouší zaplnit bílá místa na mapě poznání. Záhada je vždy vyvolána tím, že o něčem máme příliš málo informaci. Představme si třeba, že se podaří vykopat nějaký prastarý předmět a není jasné k čemu sloužil, kdo a kdy ho vytvořil. Historik či archeolog se vzhledem k svému odbornému renomé musí držet při zdi. Záhadolog může spekulovat, hledat paralely i ve zdánlivě nesouvisejících oblastech a navrhovat fantastická řešení. A občas se trefí.

Podařilo se ti to?

Několikrát a mám na to dokonce důkazy. Na stěnách prostorné jeskyně Gargas na jihu Francie se rýsuje úděsná sbírka otisků. Na úsvitu věků zde muži, ženy i děti přikládali své dlaně do hutného měkkého bláta. Časem jíl ztvrdnul a zachoval otisky dodnes. Téměř polovině z celkového počtu 236 rukou chybí jeden nebo více prstů. V několika případech byly prsty odstraněny úplně a z dlaně zbyl jen pahýl. Proč tolik lidí přišlo o prsty se zdála být neřešitelná hádanka.

Vysvětlení jsem našel u kmene Dani z indonéské části ostrova Nová Guinea. Příslušníci této etnické skupiny sídlí v horách podél 70 km dlouhého Baliského údolí v samém srdci Irian Jaya. Způsob jejich života se příliš neliší od poměrů v době kamenné. Když zemře bojovník, nechá si jeho matka, manželka, sestra, dcera či jiná z jeho ženských příbuzných odetnout jeden až dva prsty. Většině domorodých žen tak zbyly na obou rukou již jen pahýly. Daniové věří, že bolestivým rituálem je pro zemřelého vyprošeno znovuzrození. Nedokazují nálezy v jeskyni v Gargasu, že již před desítkami tisíc let lidé věřili v nesmrtelnost duše a pokoušeli se magickými rituály zvrátit neúprosný osud? Obětovali své prsty proto, aby usmířili nadpřirozené síly?

Když jsem tuto hypotézu v roce 1996 vyslovil v televizním seriálu Planeta záhad, byla odborníky přijata velmi vlažně. Nikdo nechtěl věřit, že by lidé již na počátku mladšího paleolitu vykonávali tak složité obřady.

Krátce na to mou teorii potvrdil senzační nález. Na jihu Polska, v jeskyni Oblazowa poblíž města Nowa Biala byly objeveny dvě falangy, amputované články prstů dospělého člověka. Již na první pohled bylo zřejmé, že byly určeny jako obětní dar. Analýza pomocí spektrometru a datování podle rozpadu uhlíku potvrdily, že jeskyně byla osídlena před třiceti tisíci lety. Záhada otisků znetvořených lidských rukou v jeskyni Gargas tak byla definitivně rozluštěna.

Nemůžeme vynechat UFO. Existují mimozemské civilizace? Máme důkazy?

Náznaků a zpráv o kontaktech lidstva s neznámou vesmírnou civilizaci je mnohem více, než by se zdálo. Někdy otevřeně sdělují, že došlo k mimořádné události, jindy jsou zakukleny v hávu náboženského prožitku nebo zakomponovány do složitých příběhů, jejichž hrdinové prožívají tak neuvěřitelná dobrodružství, že lze jen obtížně rozlišit, kdy legendu vylepšila lidská fantazie, a kde je v ní dochován záznam skutečnosti. Pokusíme‑li se z tohoto letitého nánosu výmyslů a polopravd vykutat drobky reality, které navíc podpoříme svědectvím neobyčejných archeologických nálezů, podivných starých soch, maleb a jiných obrazových výjevů, začne nám pomalu svítat. A když k tomu všemu přidáme současné tajemné události, výpovědi lidi, kteří pozorovali neznámé létající stroje, prožili blízká setkání třetího druhu nebo dokonce byli mimozemšťany uneseni, s překvapením zjišťujeme, že na Zemi se vyskytovalo a někdy stále objevuje hned několik druhů bytosti, jejichž původ si nedovedeme vysvětlit. Přesto stále přetrvávají pochybnosti. A to především proto, že máme sice ohromné množství indicií ale žádný důkaz, který by bez výjimky uznali úplně všichni včetně skeptických vědců.

Z objasnění které záhady máš největší radost?

Největší radost mám tehdy, když moji hypotézu potvrdí vědci. Stalo se to třeba v případě nejstarší a nejzachovalejší mumie na světě, nazývané Ótzi. V roce 2010 jsem v knize Italské záhady napsal, že tento muž, který před více než pětitisící léty za podivných okolností zemřel vysoko v horách, byl šamanem. Přivedlo mě k tomu jeho neobvyklé tetování. Stejné jsem viděl na tělech šamanů na ostrově Siberut. Podle dalších okolnosti se mi podařilo vydedukovat proč a jak zemřel. Nové výzkumy moji hypotézu potvrdily.

Od roku 1995 vydáváš každý rok novou knihu, někdy i více. O čem je poslední?

Úplnou novinkou jsou Záhady na dosah ruky. Pátrám v nich po neobjasněných skutečnostech od pravěku až po poslední pozorování UFO nad naším územím. Zároveň vyšlo nové vydání Planety záhad, která je výběrem toho nejlepšího z původního televizního a knižního cyklu a přináší nejzajímavější případy z celého světa od neobjasněných archeologických nálezů, přes nadpřirozené úkazy až ke kontaktům s mimozemšťany.

Chystáš nějaký nový televizní pořad? Kdy ho uvidíme?

Mám rozepsané dva seriály, ale zda se je podaří realizovat, je ve hvězdách.

Celý profesní život jsi strávil v Ostravě. Nemáš pocit, že tě to trochu limituje nebo to považuješ za výhodu? 

Nikdy jsem o tom nepřemýšlel v této rovině. Mám Ostravu rád. Jsem hrdý, že jsem právě z tohoto města.

(jobb)

Příbuzné články