Voňavé květnové polibky bez zapáchajícího dechu. Jak bojovat s citlivým problémem radí specialistka z Lékárny AGEL

Květen je jako stvořený pro líbání. Dle tradice žena, políbená pod rozkvetlým stromem 1. května, by měla celý rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností. Nechcete-li uschnout, ale mít na polibky pod třešní hezké vzpomínky, vyslechněte si dobré rady vedoucí Lékárny AGEL PharmDr. Jarmila Staszková, jak si zajistit voňavý dech.

Zápach z úst je velmi citlivé téma, o kterém se málo hovoří, přestože jím trpí mnoho lidí. Nejčastější příčinou jsou přemnožené bakterie v ústech. A právě s tímto typem nepříjemného dechu se dá účinně bojovat. Svěží dech začíná u pravidelné zubní hygieny. Nezbytností je čištění zubů fluoridovou zubní pastou alespoň dvakrát denně, nejlépe však po každém jídle. Zbytky jídla, zachycené mezi zuby, se za pomocí baktérií rozkládají, a to způsobuje zápach, navíc vzniká nevzhledný zubní plak. Použijte tedy ke správnému dočištění mezizubních prostor dentální nit a nezapomínejte na odstranění plaku z jazyka,radí lékárnice.

Vliv na odér dechu má bezpochyby také jídlo, které jíte. Chystáte-li se na rande, zvažte dobře svůj jídelníček. „Nepříjemné důsledky může mít tradičně přemíra česneku a cibule. Pozor ale na maso! To ulpívá mezi zuby a baktérie ho milují. Situaci také zhoršuje alkohol, sladké nápoje, káva a cigarety. Vsaďte raději na ovoce bohaté na vitamín C, jako jsou melouny, bobulovité ovoce a citrusy. Nejenže hezky voní, ale vitamín C omezuje nekontrolované množení baktérií. Vhodné jsou i křupavý celer, mrkev a jablka, které dovedou odstranit jídlo uvězněné mezi zuby.

Péče o zdravý dech zahrnuje komplexní péči o dutinu ústní, doplněnou o léčbu zubních kazů, pravidelnou návštěvu zubního dentisty a zdravou výživu. Nic se však nemá přehánět. I drastické diety s nízkým obsahem sacharidů mohou způsobovat nepříjemný dech! Jestliže však potřebujete rychlé řešení pro blížící se polibek, má PharmDr. Jarmila Staszková, vedoucí Lérny AGEL v areálu Nemocnice AGEL Ostravě-Vítkovice, rady i pro vás: „S mikroby v ústech umí zatočit antibakteriální složky obsažené v zeleném čaji. Pokud chcete páchnoucí dech krátkodobě maskovat, pomoci může skořice, máta, petržel, koriandr, bazalka a kopr. Tyto bylinky hezky voní, navíc obsahují chlorofyl, který pomáhá neutralizovat špatný dech. Chlorofyl je možné zakoupit i koncentrovaný například ve formě tablet. Žvýkačka je také krátkodobé řešení, protože na chvíli zavoní, ale brzy ji osídlí baktérie, a to nechceme.

Příčin zápachu z úst je mnoho a ve vážnějších případech mohou omezovat společenský, ale i pracovní život. Může být příznakem zubního kazu, zánětu dásní, ale také vážnějších zdravotních potíží, jako jsou záněty trávicího ústrojí, ledvinová či jaterní onemocnění nebo například cukrovka. Jestliže vás zapáchající dech trápí dlouhodobě, promluvte si se svým zubařem nebo lékařem, rozhodně si však nenechte pokazit jarní randění.

(sd, Zdroj: Lékárna Agel)

Příbuzné články