Nedostatkem vitamínu D trpí až 60 % populace. Proč je „déčko“ důležité?

Vedoucí farmaceutka Lérny AGEL, Mgr. Lucia Gondová, přibližuje důležitost vitamínu D. Jeho nedostatku v organismu se připisuje vzniku řadě onemocnění, jako je například osteoporóza, poruchy imunity či nádorové onemocnění. Jak doplňovat vitamín D? Můžeme se jím předávkovat?

Co je vitamín D a proč je tak důležitý pro dospělé a děti?

Pod pojmem vitamín D můžeme chápat skupinu velmi podobných molekul (vitamíny D1 až D5), které jsou rozpustné v tuku. Vytváří se složitými reakcemi z cholesterolu při působení slunečního záření na pokožku. Samozřejmě ho také přijímáme i v rostlinné a živočišné potravě. Velkým omylem je myslet si, že vitamín D je důležitý jen u novorozenců a malých dětí. Mnoho studií potvrdilo, že nedostatek vitamínu D v organismu se podílí na vzniku řady onemocnění, a to například kardiovaskulárního onemocnění, a dokonce i nádorového onemocnění.

Jaké jsou nejčastější zdroje vitamínu D v organismu?

Za normálních okolností, kdy je pokožka vystavena slunci, zejména v letních měsících, se v našem těle dokáže vytvořit dostatečné množství vitamínu D. V zimních měsících je potřeba vitamín D doplňovat potravou, zejména živočišného původu, jako je olej z rybích jater, maso, vaječný žloutek a mléko. Vegetariáni mají k dispozici kvasnice, kakao, kokos nebo datle. Pokud nestačí ani to, existuje mnoho preparátů s obsahem různých dávek vitamínu D.

Mnoho lidí se domnívá, že čím déle se sluníme, tím více vitamínu D se nám vytvoří. Je to pravda?

Je to pravda. Samozřejmě i tady platí určité podmínky. Dostatečný přísun vitamínu D nám zvládne zabezpečit opalování minimálně 2x do týdne, které zahrnuje tvář, ruce a záda, a to při počátečním 10 – 15 minutovém slunění bez opalovacího krému. Následně bychom měli použít ochranný faktor 15+. Takto vytvořena zásoba vitamínu D během letních měsíců nám vydrží zhruba 2 – 4 měsíce.

Proč mnoha lidem vitamín D i tak chybí?

Nedostatek vitamínu D v populaci bychom mohli nazvat i pandemií. Trpí jím okolo 60 % lidské populace. Celková hladina vitamínu D v organismu nezávisí jen na vnějších faktorech, ale i na genetice. Avšak hlavní příčinou je nedostatek slunečního záření – používání vysokých ochranných faktorů, které brání pronikání UVB záření, mnoho interiérových aktivit a vyšší věk. U seniorů nad 65 let klesá schopnost syntetizovat vitamín D až o 75 %.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu D v organismu?

Mezi projevy nedostatku vitamínu D patří vyčerpanost a únava, časté respirační onemocnění, špatné hojení ran, bolesti kostí a zad, deprese a úbytek vlasů. Pokud pozorujeme některý z příznaků popsaných výše, měli bychom se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem o vhodnosti doplnění vitamínu D, jako i o vhodné dávce. Úroveň vitamínu D v těle si můžete nechat otestovat například v síti laboratoří AGELLAB.

Můžeme se vitamínem D předávkovat?

Při běžné dietě určitě ne. Komplikace však mohou nastat při kombinaci předepsaných léčiv a doplňků stravy s vysokým obsahem vitamínu D. Za doporučenou dávku pro dospělé osoby se považuje ještě hodnota 100 ug/den,  pro děti ve věku 1-10 roků 50 ug/den a pro kojence 25 ug/den. NA rizika by měl upozornit ošetřující lékař, případně se poraďte o vhodném dávkování s odborníkem v lékárně.

(sd, Zdroj: Lékárna Agel)

Příbuzné články