Libor Václavík: Narodil jsem se s volantem v ruce

Libor Václavík je podnikatel, který v Ostravě vlastní několik poboček železářství. Nejvíce je ale pyšný na centrum bezpečné jízdy, které založil před deseti lety. Hned po dokončení učebního oboru automechanik nastoupil do zaměstnání a nepokračoval ve studiu. Šel do podnikání bez vzdělání a dnes dává práci více než sto lidem. „Když si člověk myslí, že pro danou věc udělal všechno, tak je teprve na deseti procentech úspěchu a těch devadesát má ještě před sebou“, to je heslo, kterým se řídí. Stal se živnostníkem roku 2007. Čte knihy o alternativní medicíně, která mu pomáhá v osobním i pracovním životě. Od mládí se snaží pomáhat lidem a je členem Rotary klubu.

Vzpomínáte si na vaší první práci? 

Odešel jsem do práce hned po dokončení učňovského oboru automechanik na dílnu, kde jsem strávil jen půl roku. Pak jsem začal jezdit s nákladním vozidlem jako řidič. Stavěl jsem dům a potřeboval jsem více peněz, proto jsem poté využil možnosti práce na šachtě, kde jsem zůstal skoro sedm let. K řízení jsem se vrátil jako nákladní taxikář a do toho pak přišla revoluce.

Kdy jste se rozhodl pro podnikání?

Bylo to hned po revoluci jako soukromý řidič nákladního vozidla. Jezdil jsem pod službami města Ostravy a rozvážel materiál po celém regionu. Nechtěl jsem jezdit sám, tak jsem zaměstnal několik kolegů a pracovali jsme společně. Od nákladní dopravy jsme se rozrůstali až po železářství. Přidal se servis a podnikání se rozrostlo o nabídku dřeva a půjčovnu a opravnu strojů. Dnes mám 110 zaměstnanců.

Co je stěžejním bodem vašeho podnikání?

Prvotní je pro nás železářství. Nabízíme podobné zboží jako Hornbach. Svážíme zboží z celé republiky a následně rozvážíme od Jablunkova, Břeclavi až po Hradec Králové. Vlastníme šest obchodů, které také zásobujeme. Dvě prodejny jsou v Ostravě, Horní Suché, Jablunkově, ve městě Litovel a v Otrokovicích.

Pamatujete si, jestli vám někdo na začátku výrazně pomohl?

Především si člověk musí pomoci sám a nespoléhat na druhé lidi, že mu něco přinesou, zařídí nebo darují. Pomoc byla hlavně v dobrých lidech, na které jsem měl čich. Mám zaměstnance, kteří umějí dobře zabrat a mají nápady, které jsou pro úspěšnou firmu důležité. Vzpomínám si na svého šéfa na šachtě, byl o dost let starší a dával mi moudra, kterým jsem v mládí nerozuměl. Až dnes si uvědomuji jejich princip a sílu. Naučil mě být sám sebou. Kdybychom se nepotkali, tak si myslím, že bych se neuměl pohybovat v podnikatelském prostoru tak dobře.

Měl jste v rodině nějakého příbuzného, který by mohl být úspěšný i v dnešní době?

Můj děda z matčiny strany byl velice manuálně zručný, měl nápady a nebál se žádné práce. Na tehdejší vesnické poměry dovedl rozjet obchod, i když měl zdravotní hendikep a používal jen jednu nohu k pohybu. Od něho asi budou proudit podnikatelské geny.

O kom si myslíte, že byl výborným podnikatelem se silným sociálním cítěním?

Jednoznačně Tomáš Baťa. Díky němu zůstalo ve zlínském kraji nějaké fluidum, které oslnilo spoustu jeho následovníků. Některé jeho výroky se uplatňují i dnes. Dalším z nich byl i František Čuba, předseda JZD ve Slušovicích, který proslavil družstvo nejen doma, ale i v celé Evropě. Za komunistů jsme k němu vzhlíželi. Pan Čuba pokračoval ve způsobech chování a jednání po vzoru Bati a mnoho jeho výroků vylepšil. Myslel na lidi a nabízel jim dobré benefity. Vzal jsem si z něho příklad. Dostal jsem výhodnou nabídku koupit apartmán na Kanárských ostrovech. Za firemní peníze tam již odjelo sto mých pracovníků včetně jejich rodin. Za ten nápad jsem moc rád.

Centrum bezpečné jízdy je vaším nejviditelnějším projektem.

Centrum bezpečné jízdy funguje deset let. Spočívá v tom, že je zde postavena plocha, která má tak výborné technologie, které dovedou nasimulovat jakoukoliv krizovou situaci na silnicích, aby si řidiči zvykli a uměli si poradit. Když se například někomu stane smyk, tak ho učíme vyrovnávat apod. Dnes centrum využívají hasiči, policie a vojáci. Současně existuje osm takových center v České republice. Mým snem je dotáhnout centrum na mnohem vyšší úroveň než je dnes. Proškolili jsme tisíce lidí a určitě se stalo, že jsme někomu novými znalostmi zachránili život, když měl nehodu a v kritické situaci si uměl lépe poradit.

Stal jste se živnostníkem roku 2007. Co pro vás znamenají úspěchy a neúspěchy?

Úspěch a neúspěch je sestra a bratr. Denně se kultivuji ve své řeči. Vím, že když vyslovím nevhodné slovo, tak člověka raním. Někdy se to stane a snažím se z toho poučit, abych pak znovu neudělal stejnou chybu. Nelituji žádného kroku, který jsem udělal, i když některé z nich mě zavedly do hnoje. Největším neúspěchem je lidská hloupost, ale mě vždy restartuje a povzbudí k větší aktivitě.

Podvedl vás někdo během vašeho pracovního života?

Bohužel se mi to stalo. Své vedoucí jednotlivých středisek jsem deklaroval do funkce tím, že jsem navrhl dělení ze zisku půl a půl. Byl to výhodný návrh pro všechny. Našli se ale lidi, kteří si toho nevážili a chtěli si vydělat víc. Prodělal jsem hodně peněz, které mě trápily. Nicméně jsem si po čase vyčistil hlavu, odpustil a pokračoval dál. Poté následovaly úspěchy, na kterých jsem měl mnohonásobné zisky.

Jak začínáte den? Které aktivity pravidelně opakujete?

Věnuji se důkladně alternativní medicíně. Po probuzení si dělám rozdýchávací rituál se studenou sprchou. Každé ráno mám v práci poradu, kde se domlouváme na pracovních záležitostech. V kanceláři netrávím hodně času, protože jezdím za svými kolegy a zaměstnanci, kterým říkám své nápady, a radíme se o možnostech a metodách vylepšování.

Čím snižujete stres? Myslíte si, že alternativní medicína pomůže všem?

Stres zmírňuji pohybem a rozdýcháváním. Málokdo si uvědomuje, že dýchá pouze povrchně. Je nutné si sednout a uvolnit se a poslouchat nádechy a výdechy. Stovky let se lidstvo léčilo alternativně. Patřím do generace, kdy mě maminka zabalovala do vlhké utěrky, abych se vypotil. Poslední roky lidé běží s teplotou hned k lékaři, aby dostali léky. Medicína a farmacie patří mezi dobrý byznys. Nedávno jsem se účastnil semináře na Čeladné, kde jsem nadšeně poslouchal lékaře, který léčí i alternativně. Doma mám knihy, které jsem si nastudoval a je tam mnoho rad, jak se stavět ke zdravotním problémům.

Čemu se kromě alternativní medicíny věnujete po práci?

Je to četba, studování na internetu a chození do přírody. Se svojí ženou jezdíme karavanem po Evropě, protože i rád řídím. V Beskydech můj syn vybudoval salaš s ovečkami, o které se stará a já tam jezdívám mu pomáhat. Dlouho jsem byl členem Rotary klubu, je to charitativní činnost, která pomáhá všude, kde je potřeba.

(Autor: Lada Kutějová)

Příbuzné články