KDU-ČSL má ultimátum pro ODS. Chce změnit volební systém

Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podmiňuje možnost předvolební spolupráce s ODS podporou změny volebního zákona, který v současnou chvíli znevýhodňuje menší uskupení. Lidovci nyní požadují „nápravu dědictví opoziční smlouvy“ k poměrnějšímu volebnímu systému. Jenže občanská demokracie se na rozdíl od Pirátů, TOP 09 či STAN staví dlouhodobě proti. Návrhem by se měla Sněmovna v prvním čtení zabývat již tento týden.

„Věříme, že pokud ODS myslí svoje odstřižení od minulosti vážně, tak novelu zákona podpoří. A stejně tak i další subjekty v parlamentu,“ tvrdí nyní lidovci. V úterý sdělil navíc Jurečka novinářům, že o tom plánuje v příštích týdnech jednat i s předsedy ostatních stran na bilaterálních setkáních. Předložený návrh má zároveň fungovat jako první vlaštovka nadcházející debety.

Volební paskvil z dob opoziční smlouvy

První část samotné lidovecké novely zákona se věnuje načítacímu kvoru pro koalice, které má být dnes nejpřísnější v Evropě. Na základě návrhu by mělo být nově po vzoru Německa vypuštěno. „Jsme přesvědčeni, že to nepřispívá k tomu, aby měly politické strany přirozenou tendenci hledat společné průniky, které jsou ve finále především ku prospěchu občanů,“ řekl Výborný na tiskové konferenci. Na druhou stranu uvedl, že jsou i zde připraveni hledat kompromisní variantu kolem 8 % či 13 % pro dvoj- či trojkoalice.

Za druhé se návrh věnuje skutečnosti, že největší straně stačilo v minulých volbách k zisku jednoho mandátu 19 232 hlasů oproti 43 693 hlasům nejmenšího uskupení – STAN. „Opět tady nejde o diskriminaci hlasů voličů, ale rovnost hlasu voličů. Nerozumím tomu, proč by měla váha hlasu jednoho voliče být diametrálně nižší, než je tomu u toho, který volí tu nejsilnější stranu. My jsme volební paskvil v dobách opoziční smlouvy neschválili a opakovaně jsme už v minulosti apelovali na jeho změnu.“ dodal.

Na problém přepočtu hlasů na jednotlivé mandáty přitom upozorňoval už spolek Milion chvilek pro demokracie na listopadové demonstraci na Letné. KDU-ČSL nyní k otázce vytvořila petici, kterou by následně mohla využít ke zvýšení negociační síly.

Námluvy s ODS

O blízkosti stran se přitom více mluví již od poloviny ledna, kdy se konal volební kongres ODS. Právě zde vystoupil bývalý lidovecký předseda Marek Výborný, který hovořil o tom, že jsou si politické strany v rámci Sněmovny nejbližší.

Avšak změna nastala hned příští víkend, když si nové vedení volili i lidovci, kteří rozhodovali hlavně mezi prokoaličním Janem Bartoškem a nově zvoleným Marianem Jurečkou, který je k předvolební spolupráci podstatně skeptičtější. Ten posléze v rozhovoru pro deník FORUM 24 jednak odmítl, že by byli lidovci nejblíže občanským demokratům, a zároveň nevyloučil ani možnost budoucí vlády s ANO. A to v případě, že by její součástí nebyla trestně stíhaná osoba se střetem zájmů.

Že naopak výrazně přiostří v podmínkách předvolební spolupráce s ODS, se přitom dalo očekávat již na základě dřívějších výroků. Podporu návrhu během posledních dní opakovaně označil v rozhovorech jako „logickou podmínku“ bližší spolupráce.

Mezi jeho hlavní argumenty dlouhodobě patří právě otázka narovnání volebního systému v ČR. „Těžko být s někým na palubě či v kajutě, když se ODS podílela v minulosti na pokřivení volebního systému, díky kterému je mimo jiné i současná situace, a stále odmítá tento omyl opoziční smlouvy pomoci napravit a podpořit novelu volebního zákona z dílny KDU-ČSL,“ reagoval ještě před volbou prostřednictvím Twitteru na svého předchůdce Výborného.

V současné době se zároveň diskutuje, zda je aktuální nastavení vůbec v souladu s Ústavou. Ta v článku 18 zakotvuje rovné volební právo s tím, že podle tohoto principu má mít každý volič právě jeden hlas a váha každého takového hlasu má být stejná. Každý poslanec má tak být podle Ústavy zvolen alespoň přibližně stejným počtem hlasů. Není proto podle lidovců spravedlivě odůvodnitelné, aby jeden politický subjekt musel pro zisk mandátu získat více než dvakrát více hlasů než jiný.

Autor: Dominika Jeřábková
Zdroj: http://forum24.cz/

Příbuzné články