Vláda chce poslat miliardy z EU do Babišovy Lovochemie. Podívejte se na premiérův střet zájmů v praxi

Český premiér Andrej Babiš se snaží získat pro svůj podnik na výrobu zemědělských hnojiv Lovochemie z holdingu Agrofert šestimiliardovou dotaci, kterou Evropská unie určila pro malé a střední firmy a na podporu lepšího životního prostředí. Půjde totiž o nákup nových ekologických kotlů. V zaparkování evropských miliard v Agrofertu Babišovi pomáhají jak ministři české vlády, tak i poslanci jeho hnutí ANO, včetně předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Souhra osob z vládního hnutí ve prospěch Babišovy soukromé firmy vyvolává podezření na organizované spiknutí a Pirátská strana již v tomto smyslu doplnila trestní oznámení z podzimu 2019, kterým se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu Policie ČR.

Babiš není jediným miliardářem, který si má opět sáhnout na masivní dotaci z EU. Spolu s ním by mohli získat miliardy i další průmysloví giganti ve vlastnictví miliardářů, včetně holdingu EPH Daniela Křetínského či společnosti Cínovecká deponie Karla Janečka. Babiš na rozdíl od nich zakrývá své vlastnictví kvůli zákonu o střetu zájmů svěřenskými fondy. Tento trik ale auditoři Evropské komise neuznali.

Analytik Pirátů Janusz Konieczny problém tohoto střetu zájmů premiéra Babiše v souvislosti se vznikajícím fondem na pomoc regionům zasaženým například těžbou uhlí velmi názorně zmapoval. Účelem Fondu spravedlivé transformace je pomoc malým a středním podnikům, přesto za ty velké lobbuje poslanec za hnutí ANO Jaroslav Bžoch. A česká vláda navíc již stihla projednat návrh, kterým přiklepne šest miliard korun společnosti Lovochemie z koncernu Agrofert. Vláda premiéra Babiše tak přiděluje peníze skrytému podnikateli Babišovi.

Evropská unie plánuje tímto programem pomoci zdevastované krajině Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje, a nikoli českým miliardářům. Celkem by měla uvolnit pro Česko 40 miliard korun. Jak informoval server Seznam Zprávy, vláda chce, aby EU dala na výměnu kotlů v chemičce Lovochemie šest miliard korun. Za přerozdělení těchto prostředků bude zodpovídat ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem, který je bývalým zaměstnancem Andreje Babiše právě z Lovochemie a rovněž členem Babišova hnutí ANO.

Graf Janusze Konieczného (Piráti)

vlada chce poslat miliardy z eu do babisovy lovochemie2 5df3d

V usnesení EU je doslova uvedeno, že peníze jsou určené malým a středním podnikům. Jenže jak píše iRozhlas.cz, poslanec ANO Jaroslav Bžoch na Výboru pro evropské záležitosti PS PČR prosadil návrh, aby peníze mohly získávat i velké firmy. Mezi takové patří například zmiňovaná Lovochemie. A tento schválený dokument poté zaslal předseda sněmovny Radek Vondráček (taktéž ANO) do Bruselu Evropské radě jako politickou vůli České republiky.

Piráti se v této věci několikrát obrátili na vysoce postavené členy hnutí ANO. V první řadě napsal jejich předseda Ivan Bartoš dopis ministru Brabcovi, v němž upozornil na porušení českých i evropských předpisů. „Ve svém dopise jsem ministra Brabce důrazně upozornil, že nese odpovědnost za případné přidělení těchto prostředků v rozporu s evropskými a českými předpisy ke střetu zájmů. Koncern Agrofert nemůže být privilegovaným podnikem na úkor poctivých podnikatelů. Pravidla musí platit pro Agrofert stejně jako pro malou firmu nebo běžného občana. Postup ministerstva je zcela absurdní. Odpovědnost v této věci nese kromě ministerstva životního prostředí také ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj,“ upozornil Bartoš.

Trestní oznámení kvůli střetu zájmů

Poté Babiše 23. října ve sněmovně interpeloval pirátský poslanec Lukáš Černohorský, který se na šest miliard pro Lovochemii znovu zeptal. Babiše to rozčílilo a prohlásil, že jde o fake news. „Pan ministr Brabec mi teď napovídal, že to je nesmysl, v životě jsem to neslyšel,“ prohlásil.

Piráti ale v této souvislosti znovu doplnili trestní oznámení, kterým se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. U peněz pro Lovochemii totiž nejde jen o snahu poslat peníze určené malým firmám velké společnosti, ale o další případ porušování zákona o střetu zájmů i Finančního nařízení EU ze srpna 2018. „Děje se tak navzdory tomu, že zákon znemožňuje, aby dotace a zakázky získávala společnost ovládaná členem vlády. Běžní podnikatelé dodržující legislativu navíc často na takovéto rekordní kontrakty nedosáhnou,“ napsali Piráti v tiskové zprávě.

Fond spravedlivé transformace České republice přiřkne čtyřicet miliard korun. Původní částka přitom počítala se 180 miliardami. Peníze by měly získat projekty, které souvisejí s ekologičtějším fungováním a zelenou transformací. Částka ale nemusí být definitivní vzhledem k postoji Evropského parlamentu.

Dokladem o zamýšleném zneužití prostředků Evropské unie je citace z nařízení Evropského parlamentu a Rady o zřízení Fondu spravedlivé transformace:

vlada chce poslat miliardy z eu do babisovy lovochemie3 a4db0

Zdroj: www.forum24.cz

Příbuzné články