Pro USA je Česko bezvýznamné. Díky, Bureši, díky, Miloši

Mezi českými politiky vzbudila volba nového amerického prezidenta velký zájem. Bohužel to neplatí naopak. Česko se pro Spojené státy pohybuje na hranici bezvýznamnosti, spíše za ní. Byznysové zájmy podnikatelského polosvěta kolem Miloše Zemana nás zatáhly až příliš na východ, aniž by tomu slabý premiér Babiš dokázal bránit.

Při pohledu na profily českých politiků na sociálních sítích to vypadá, že nežijí ničím jiným než americkými prezidentskými volbami. Vítězství Joe Bidena se jeví jako pro Česko významná událost. Jenže není. Česko je pro Spojené státy bezvýznamné. Prostě malá postkomunistická země s minimálním strategickým významem. Jeden ze států neschopných plnit svoje závazky vůči NATO. Republika žijící pod ochranným deštníkem americké vojenské přítomnosti v Evropě, která na svou vlastní ochranu příliš nepřispívá, a ještě si stěžuje, jakou má deštník, který ji chrání, barvu.

A co je ještě horší, kvůli východní orientaci Miloše Zemana si Spojené státy ani nemohou být jisté tím, že Česko vůbec je jejich spojencem.

Ještě před zhruba třemi lety tehdy nastupující velvyslanec Stephen King hovořil o tom, jak důležité může být partnerství amerického průmyslu s Českem. Konkrétně byla řeč o projektech GE Aviation a Westinghouse. Tenkrát se zdálo, že by Česko mohlo navázat celou řadu významných byznysových spoluprací s americkými strategickými společnostmi. Na konci roku 2020 z těchto plánů nezbylo nic.

Westinghouse se očividně stahuje z boje o zakázky pro českou jadernou energetiku. Místo toho se do Česka tlačí moskevský Rosatom. V oblasti obranného průmyslu je to ještě horší. Mezi podporovatele Miloše Zemana patřil zbrojař Jaroslav Strnad a jeho firma Czechoslovak Group a jeho slovenský parťák Alexej Beljajev. Oba jsou napojení na ruské prostředí a prosazují jeho zájmy v Česku. Zeman u nich má dluh, který musí splácet. A splácí ho tak, že systematicky vytváří prostředí, které ruskému kapitálu umožňuje pronikat do českých strategických odvětví. Kdo nevěří, nechť se podívá, odkud vzalo Strnadovo impérium kapitál na vstup například do různých vagónek.

Zemanovým prostřednictvím se Česko mění v potenciální ruskou letadlovou loď uprostřed Evropy. Přesně to je mimochodem důvod, proč se Miloš Zeman i přes všechno patolízalské podlézání nedostal jako host do Bílého domu. Bohužel tato země nemá silného premiéra, který by dokázal tlaku Miloše Zemana na geopolitické postavení Česka odolávat.

Je iluze myslet si, že pro nového amerického prezidenta se Česko stane váženým přítelem, jímž bývalo v dobách úřadu Václava Havla. Dokud bude Pražský hrad detašovaným pracovištěm, odkud si bude Rusko zařizovat vstup do strategických odvětví Česka, nemůže jím být.

V tomto smyslu na nás, tedy na spojených silách TOP 09, ODS a KDU-ČSL, leží obrovská zodpovědnost. Musíme zajistit, aby Česko jen nezneužívalo ochranu z NATO a současně kvůli podnikatelským vazbám Miloše Zemana na ruské prostředí nebylo v podstatě Putinovou rezidenturou.

Autor: místopředseda TOP 09
Zdroj: www.forum24.cz

Příbuzné články