Kupujete ojeté auto? Poradíme, jak odhalit přetočený tachometr

Přetáčení tachometrů patří mezi častý motoristický nešvar. Přestože za něj hrozí trestní stíhání, stále se najde dost podvodníků, kteří tímto způsobem uměle navyšují cenu vozidla. Obrana přitom není až tak složitá, alespoň co se týká automobilů, jejichž první nákup se uskutečnil v České republice. A nic nestojí.

O způsobu, jak si ověřit stav tachometru, píšeme níže. O této možnosti zřejmě nevěděli lidé, kteří naletěli třicetiletému muži z Ostravska. Je podezřelý z toho, že napálil bezmála dvacet kupujících. Vyšetřování bylo velmi náročné a trvalo více než rok a čtvrt. V těchto dnech skončilo obviněním.

Podezření

Vše vyšlo najevo poté, kdy se na policii koncem roku 2019 obrátila žena z Moravskoslezského kraje. Oznámila, že se stala obětí automobilového podvodníka. Uvedla, že dva roky vlastní vozidlo značky Volkswagen, které se rozhodla prodat. „Jenže v autobazaru v Ostravě jí výkup odmítli z důvodu přetočených kilometrů na tachometru,“ řekla k vyšetřování Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Kriminalisté začali případ prošetřovat a postupně se dostali k dalším obětem.

„Kriminalisté muži prokázali, že měl nejméně v sedmnácti případech přetočit stav kilometrů u vozidel, která prodával. Tím zvýšil jejich prodejní cenu,“ dodala Michalíková, podle které se muž obohatil o více než 800 tisíc korun.

Policisté zjistili, že k prvnímu zločinu došlo již v roce 2015. Tehdy se nechal napálit muž, jenž koupil auto, u kterého obviněný ubral 250 tisíc kilometrů. Až později se nový majitel při technické prohlídce dozvěděl pravdu. „Jelikož tuto skutečnost zjistil až po nějaké době, nic neřešil,“ sdělila Michalíková.

Obviněný muž auta nejprve vykupoval a prodával ve svém autobazaru, poté se své živnosti věnoval z domu. Klienty většinou získával přes internetový portál, po následné telefonické domluvě si dojednali zkušební jízdu. „Podezřelý uvedl, že o stočených kilometrech nic nevěděl. Doplnil však, že se tak mohlo stát u některého z vozidel, když se měnila přístrojová deska či řídící jednota,“ doplnila Michalíková. Obchodník je obviněn z podvodu, hrozí mu až pět let vězení.

Ověření tachometru

K ověření stavu tachometru lze využít placené i neplacené služby. Ministerstvo dopravy na stránkách www.kontrolatachometru.cz zpřístupnilo volnou databázi s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly v České republice. „K vyhledání údajů je potřeba VIN vozu a číslo protokolu technické prohlídky. Obojí je uvedeno v technickém průkazu,“ uvádí se na webových stránkách ministerstva dopravy. Se zahraničními databázemi ale ta naše propojena není. „Stránka kontrolatachometru.cz není propojena s žádnými obdobnými zahraničními databázemi. Tato databáze v současné době zobrazuje údaje o stavu počítadla ujeté vzdálenosti, zaznamenané při technické prohlídce vozidla v ČR. Tyto údaje se na stránky kontrolatachometru.cz přenášejí vždy po půlnoci po provedené technické prohlídce vozidla,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Prověření vozidla, včetně zjištění jeho historie, například i v zahraničí, nabízejí i komerční weby a firmy. Tyto služby jsou ale zpoplatněny.

Policejní auto se lživým rodokmenem

Své zkušenosti s přetočeným tachometrem má pětačtyřicetiletý muž z Prahy, který se nechal zlákat internetovou nabídkou jednoho z autobazarů na Ostravsku. Zalíbilo se mu dodávkové vozidlo značky Volkswagen se 154 tisíci najetými kilometry za přibližně 300 tisíc korun.

„Měli jsme další dítě a s manželkou jsme na internetu hledali vícemístné vozidlo s vyhřívaným interiérem. Koupě tohoto vozu se nám jevila výhodná,“ uvedl muž, který se později v roli oběti ocitl u ostravského soudu.

Prodejce ho ubezpečil, že inzerovaný stav odpovídá realitě. Prý jde o vůz po prvním majiteli. Tím měla být německá policie. Požadovanou servisní knížku ale nepředložil s tím, že německá policie má vlastní servisy, kde takové knížky nevedou. Následovala krátká zkušební jízda a prodej. Muž později odhalil závady na vozidle a vydal se do značkového autoservisu. Zde se nestačil divit… Jak se při vyšetřování ukázalo, vozidlo mělo v minulosti již tři majitele, on byl čtvrtý. Také vyšlo najevo, že auto má přetočený tachometr. Ve skutečnosti najelo bezmála 350 tisíc kilometrů.

„S takovým počtem kilometrů bych si auto nekoupil,“ prohlásil motorista. Poté, co se s prodejcem nedohodl na vrácení peněz, kontaktoval policii. Auto pak musel dlouho dobu nechat odstavené na placeném parkovišti. „Moje manželka se z toho nervově zhroutila a nebyla schopna se starat o naše děti,“ dodal muž. Majitele autobazaru čekalo obvinění a soud, který mu uložil podmíněný trest, musel také uhradit škodu. (sd, foto: MS Deník)

Příbuzné články