Maty, tak jaký byl dneska ve škole ten šťouranec?

Jelikož eviduji veliké haló kolem testování dětí ve školách, nenapadlo mě nic lepšího, než se na to zeptat svého desetiletého syna, jak on to celé vnímá. 

Maty, je nějak traumatizující to, že tě ráno ve škole šťourli? Jak to celé vnímáš?

Vpoho, jen jsme se s Vojtou nemohli přestat smát, jak to lechtalo. Už chápu, proč se tak smála ta holčička na tom instruktážním videu. 

Jsou nějak vystaveni hanbě a posměchu ti, co mají test pozitivní? Ukazuje se na ně prstem, hází se po nich rajčata, nebo tak něco?

Já ti ani nevím. Paní učitelka to nějak řešila bokem mimo nás ty výsledky. Vlastně ani nevím, jestli byl někdo pozitivní.

To by sis všiml, že se někdo testoval a pak nešel do třídy, ne? Řešíte to, jestli je někdo pozitivní nebo negativní s dětmi, zajímá to někoho?

Ani ne, spíš jsme kecali jak se kdo měl za tu dobu, co jsme se neviděli. Kdybych byl pozitivní, tak mi to paní učitelka řekne někde bokem, a počkáme, než si pro mě přijedeš.

Stresuje tě nebo jinak obtěžuje testování ve škole?

Neřeším to, jsem rád, že jsem s kámošema ve škole.

Tímto uzavírám svou vlastní kapitolu pochybností, jestli se mám jako rodič obviňovat, že jsem dítě poslala do školy a nechala ho napospas rozhodnutím  vlády. Mé dítě to neřeší, nijak ho to neobtěžuje a je rádo, že tam je.

Jestli je to třeba nevím, nejsem epidemiolog. Jestli si tím někdo namastí kapsu neřeším, svou práci mám. Já si tímto způsobem přivydělávat nepotřebuji. Jestli o tom rozhodují kompetentní lidé, nedokážu posoudit, prostě tam jsou ti, co jsme si je zvolili. Osobně politiku dělat nechci, přijde mi to málo kreativní obor.

Co proto udělat chci je, že budu při příštích volbách ještě více a detailněji sledovat prezentaci kandidátů a to co říkají, si ověřovat z více zdrojů, jak mě učil můj malý velký brácha. Tak, abych mohla vyhodnotit se svým nejlepším vědomím a svědomím, kdo by mohl být dle mého uvážení potenciálně kompetentní tuto práci pro nás občany dělat. Vždy půjde o subjektivní závěr, ke kterému dojdu na základě svých znalostí, předchozích zkušeností ovlivněných mými vlastními limity.

Budu respektovat názor druhého člověka s jeho preferencemi. Stejně tak jako respektuji, že někdo své dítě do školy poslat nechce.

PS: Pobavila mě na facebooku hláška mojí kamarádky - vatová tyčinka, znáte ji? Taky jste jimi svým dětem čistili nosánek, když byly malé? ..tak asi tak nějak za mě.

PS1: Huráá otevírám víno, tygr je ve školeeee.

Magdaléna Bystroňová

Příbuzné články