Proč budovat svůj vnitřní svět?

Celý život se zaměřujeme a budujeme svět kolem nás, abychom přišli na to, že plýtváme svou energií a časem, že to podstatné se ukrývá v nás samotných.

Myslíme si, že štěstí a spokojenost najdeme, když budeme plnit svědomitě své životní role, dosáhneme dokonalosti, přiblížíme se ke svým ideálům, dosáhneme vytoužených cílů.

Vytváříme sami na sebe tlak, zvyšujeme tempo, valíme na sebe víc a víc úkolů. Staráme se o druhé, ale uvnitř sebe cítíme prázdnotu, únavu a nenaplnění. Náš den se stal útěkem od jedné povinnosti k druhé, pod tíhou hrozby vlastního selhání, které považujeme za nepřípustné. I přesto, že cítíme, že takto to dál nejde, jedeme dál podle naučených stereotypů, stylem zapřu se a vydržím.

Náš život je plný každodenních povinností - péčí o děti a partnera, plnění úkolů v zaměstnání, snahou být dobrou kamarádkou. Na druhé lidi působíme jako šťastný dokonalý člověk, ale je tomu tak skutečně uvnitř? Cítíme se tak v hloubi své duše?

Tento stav je pro nás snesitelný a relativně vyhovující, dokud máme dostatek energie, anebo do chvíle, kdy přijdou těžší stresové nebo životní zkoušky.

V tu chvíli nás opustí síla, nemáme kde brát energii. Pochybujeme sami o sobě a o tom, kudy dál jít, ztrácíme směr i cíl našeho úsilí. Dostaneme se na pomyslné dno, kde vypneme svůj zažitý životní styl a způsob uvažovaní.

Vnímejme dno jako pevnou půdu pod nohama, od které je možno se odrazit. Krize jako šance na život. Zde je pak čas se ptát, co potřebuji v životě jinak? Plním si své představy o životě nebo naplňuji představy někoho druhého?

Co je třeba?

- znát své potřeby

- nastavit své hranice

- mít čas sám na sebe

- mít se ráda a pečovat o sebe

Nebojte se být sami se sebou, i když to může být ze startu nepříjemné. Důležité je také v jakém prostředí se pohybuji a jakými lidmi jsem denně obklopena.

Závěrem chci říci, že váš život by měl dávat smysl vám, nikomu jinému, a je možné se zastavit a zamyslet nad tím, co je pro vás důležité mnohem dřív, než vám dojdou síly nebo přijde krizová životní situace.

Terapie dotekem Tereza Friedl Friedrichová

Příbuzné články