Münchausenův syndrom v zastoupení

Nemocné dítě, které vlastně není nemocné. Pečující rodič, který ale ve skutečnosti dítěti jen škodí. Beznadějní doktoři, kteří nedokáží najít reálnou příčinu onemocnění. Vleklá a nic neřešící vyšetření a zákroky. Všechno toto spojuje jeden společný jmenovatel - Münchausenův syndrom v zastoupení, který si představíme v následujícím článku.

Zákeřné duševní onemocnění

Tuto nemoc můžeme znát také pod českým ekvivalentem - syndrom Barona Prášila. Jedná se o závažnou psychickou poruchu, která se projevuje zneužívajícím chováním ze strany pečující osoby (nejčastěji matky). Mezi obvyklé symptomy patří zveličování, falzifikování nebo dokonce navozování příznaků různých onemocnění. Nezřídka kdy matky svým dětem podávají léky, které ve skutečnosti nepotřebují, v krajních případech může dojít i k fyzickému násilí. Následně pak vyhledávají lékařskou pomoc, která ale samozřejmě nikam nevede. Mezi nejčastější problémy patří: epilepsie, svalové křeče, astma, spánková apnoe nebo zažívací problémy.

Fascinace zdravotnictvím

Onemocnění je poměrně těžké odhalit. Nikoho by totiž nenapadlo, že by za trápením dítěte, mohla stát zdánlivě milující matka. Pokud je někdo s tímto faktem konfrontuje, nejsou si schopny něco takového přiznat a raději změní lékaře nebo nemocnici. Střídání doktorů je dalším příznakem Münchausenova syndromu v zastoupení. A jaká je skutečná motivace těchto lidí? Člověk trpící tímto syndromem je přímo fascinován zdravotnickým prostředím. Od svého okolí očekává pozornost a podporu v tak složité životní situaci. Nejde mu ani tak o materiální zisky, ale spíš o psychologické.

Vyhýbání se rozvodu

Zasaženo nemusí být nutně jen dítě. Známé jsou také případy, kdy manželka přisypávala do jídla svému muži toxické látky. Tím ho prakticky odkázala na svou péči. Největší motivací bylo vyhýbaní se nepříjemnému rozvodu. Manžel pak totiž neměl na vztahové problémy ani pomyšlení, protože ho sužovaly vleklé zdravotní komplikace. Dospělí jsou ale na rozdíl od dětí schopni se bránit. Situace pro pečovatele je tak o něco komplikovanější a k odhalení Münchausenova syndromu dochází o poznání dříve.

(sd, Zdroj: Mojra.cz)

Příbuzné články