Výjimečná ostravská GRAFFITI stage půjde brzy dolů

Už to nebude trvat dlouho a kus “bílé ostravské lodi”, konkrétně její záď a část horního patra, dopluje do svého životního cíle. V roce 2023 ji čeká velká rekonstrukce, jejíž projekt už byl představen. Šedesátiletá historie plná divadelního, hudebního i filmového umění tak změní vzhled a město doufá, že se nová koncertní hala opět stane středobodem mnoha Ostravanů. 

Stavba kulturní budovy začala už v roce 1956. Pětiletá cesta ke kolaudaci skončila až v dubnu roku 1961. Byl to rok velkých lidských mezníků. První člověk doletěl do vesmíru, vládnoucí Komunistická strana Československa oslavila své 40. výročí a v Ostravě se otevřel největší kulturní dům v zemi.

BÍLÁ LOĎ UPROSTŘED ČERNÉHO MĚSTA 

Tehdejší tisk ho popsal jako bílou loď uprostřed černého města. Jeho oficiální název byl Dům kultury pracujících Ostrava. Nejsem zastáncem novodobých, mnohdy kýčovitých, post modernistických projektů, ale. Tohle místo pamatuje doby, kdy na  budově každoročně visely červené plachty s portréty Marxe a Lenina vždy 1. májový den. Před monumentální budovou se scházeli tisíce pracujících s prapory v ruce, aby si povinně vyslechli slovo představitele lidu. Nesmělo se pít a muselo se praporky mávat na papaláše. Je to zvláštní kontrast, když pohlédnu na vítězný projekt.

HUDBA, FILM I DIVADLO 

Od prvního slavnostního otevření až po současnost, se v této budově s několika sály ozývala hudba všech žánrů. Vystupovali zde nejslavnější divadla a herci své doby. Vznikaly zde divadelní soubory i orchestry. Záhy po otevření kulturního domu zde vznikla tehdy "druhá" ostravská profesionální scéna: Divadlo Petra Bezruče. Ředitelem byl Luděk Eliáš a jádro souboru tvořil absolventský ročník DAMU – Petr Čepek, Nina Divíšková, Jiří Hrzán, František Husák, Jiří Kodet, Jan Kačer, Jiřina Třebická a další.Největší sál v prvním patře, říkalo se mu estrádní, disponoval oproti dnešní podobě vysokými vertikálními okny, kterými mohlo do sálu pronikat denní světlo. Kvůli špatné akustice se okna později zazdila. Ve středním, tzv. klubovém křídle se nacházela veřejná knihovna s čítárnou, dnešní kino Art sloužilo jako konferenční místnost a původní kinosál s kapacitou 400 míst se nacházel v západním křídle spolu s loutkovým divadlem a dvěma cvičnými sály pro pěvecké a taneční soubory. Hluboko pod Kulturním domem se také nachází místa, která jsou většině lidí nepřístupná (mj. protiatomové kryty).

90. LÉTA ZMĚNILA HISTORICKÝ ODKAZ 

Po rekonstrukci v 90. letech se bohužel z původního kinosálu stala tělocvična a z vestibulu kina hospoda. Zaniklo loutkové divadlo i knihovna. Současné vedení Domu kultury města Ostravy naštěstí usiluje o návrat k odkazu J. Fragnera a pokud se podaří realizovat výstavbu nového koncertního sálu, dočká se citlivé rekonstrukce v duchu Fragnerových návrhů také samotný dům kultury. Dlouho očekávaná stavba koncertní haly začne už příští rok. Projekt připomíná pouzdro na hudební nástroj. Současně se rekonstrukce dočká také Dům kultury města Ostravy. Aktuálně na projektu amerického architekta Stevena Holla pracuje kolem 70 odborníků. Samotná stavba má vyjít na 2,6 miliardy.

POST MODERNISTICKÝ PROJEKT NA STŘEŠE HISTORIE 

Podoba koncertního sálu je známa od července 2019, kdy byly vyhlášeny výsledky největší architektonické soutěže v novodobé historii města připravované od roku 2017. Autory vítězného návrhu se stala dvě studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.

Nová koncertní hala se stane zázemím Janáčkovy filharmonie Ostrava. Hlavní sál bude mít 1300 míst a komorní prostor 515. Součástí bude i edukační centrum. V prostorách má také vzniknout nahrávací studio, divadelní sál s kapacitou 470 míst nebo přednáškový sál se 120 místy.

Magistrát plánuje, že stavební povolení bude vydané příští rok na jaře. Následně odstartují zemní práce a samotná stavba by měla začít v roce 2023. Dokončena by měla být do dvou let. Plány slibují všechny nejmodernější technologie, které zajistí ekologickou udržitelnost. Jedná se například o tepelná čerpadla či fotovoltaické panely.

Projekt počítá s tím, že nová stavba bude spojena s památkově chráněným objektem kulturního domu. Zadní část letního amfiteátru ale bude zbourána a spolu s ní zaniknou i graffiti, které dělaly toto místo výjimečným. Svého času byl tento amfiteátr vyhledávaný kapelami i fotografy. Evoluci asi nezastavíme.

(Text a foto: Iveta Mauci, redakce Program, Zdroj: dkmoas.cz)

(Zdroj a foto projektu: Štěpánka Šulánová - TVARCHITECT.com)

Příbuzné články