Jak zvládnout první Dušičky po ztrátě blízkého?

Podzimní období s sebou přináší jeden z tradičních českých svátků, kterým jsou Dušičky. I když je pomalu vytlačuje americká oslava Halloweenu, někteří z nás se snaží držet klasického pojetí. Po ztrátě blízké osoby ovšem mohou být Dušičky velice náročným obdobím. V následujícím článku vám přinášíme pár tipů, jak tuto životní situaci lépe zvládnout.

Neskrývejte emoce

V období Dušiček se naše negativní emoce, jako je smutek, vztek nebo zoufalství, mohou ještě více prohloubit. Pokud je budeme skrývat a dusit v sobě, ničeho pozitivního tím nedocílíme. Tyto emoce je třeba ventilovat. Pokud tedy máte chuť plakat, plačte. Vaši blízcí vám jistě budou oporou.

Neztrácejte čas s lidmi, kteří nemají pochopení

Nyní především potřebujete empatii a pochopení. Lidé, kteří vaší situaci z různých důvodů nerozumí, vám ho nejspíše neposkytnou dostatek. Naše rada tedy zní, na pár dní se takovým lidem vyhnout a soustředit energii především do rodinného kruhu.

Vyčleňte si prostor na uctění zemřelého

Ať už se rozhodnete pro návštěvu hřbitova nebo zapálíte svíčku pouze doma, část Dušiček byste měli věnovat právě zemřelému. Nevyhýbejte se ani konverzacím na toto téma. Věřte, že sílení společných zážitků a vzpomínek může pomoci i vám. Smíříte se tak se svou vlastní situací a emocemi.

Se zemřelým se pomyslně usmiřte

Nezřídka kdy se mohou objevit výčitky nebo nevyjasněné křivky s tím, kdo odešel. Období Dušiček může být ideální příležitostí, jak tyto křivdy pomyslně vyřešit. Jistě, nikdo vám neodpoví. Vyřešíte v sobě ale konflikt, který ve vás zanechala smrt blízkého.

Lze využít konzultace s odborníkem

Pokud je odchod blízkého čerstvý a máte strach, že byste Dušičky jen těžko zvládli sami bez odborníků, můžete si objednat konzultaci. Situaci s vámi probere a poradí vám, co dále dělat. Společně se také postaráte o to, aby se vaše duševní rozpoložení nezměnilo na chronickou formu stesku.

(sd, Zdroj: Mojra.cz)

Příbuzné články