Města hyzdí psí exkrementy, neukáznění pejskaři je neuklízejí a cítí se dotčeni 

Pejsci za to nemůžou. Díky jejich majitelům ale některé ostravské ulice připomínají spíše žumpu. Kdyby mohli psa naučit po sobě uklízet, mnohým páníčkům by se jistě ulevilo. Škoda, že je to jen iluze.

“Není dne, kdy by můj devítiletý syn nepřišel z venku s botami od psích exkrementů. Když jsem šla minulý týden s mladší dcerkou do školky, kterou máme od domu asi kilometr a půl, napočítaly jsme jedenáct nadílek přímo na chodníku! Na trávník jsme se ani nedívaly. Vím, že naše čtvrť v Ostravě Zábřehu používá speciální techniku, ale zřejmě to nestačí. Taky jsme měli pejska, a proti zodpovědným pejskařům nic nemám, ale ti, kteří si myslí, že hovínka jejich pejsků jsou snad osvícená, když je nechají ležet tam kde právě upadla, takové pejskaře nikdy nepochopím. Nechat děti hrát si s míčem v trávě za domem je nereálné. Nejen boty, ale i míče drhneme od h...., a už mě to nebaví. Když jsem sledovala, kdo si k nám chodí venčit své mazlíčky přímo pod naše okno, nebyli to lidé z našeho okolí, ale z domů až za cestou! Dají si tu práci, aby jejich pes neudělal hromádku pod jejich okny, ale aby ohnuli svůj hřbet, to je ani nenapadne. A nejde jen o mladé pejskaře!” napsala nám jedna nešťastná maminka Romana. 

PSÍ EXKREMENTY ONLINE 

Psí exkrementy se nerozmazávají jen po chodnících, ale i v médiích a na sociálních sítích. Když například na pražské Letné načapají sousedé páníčka, který po svém pejskovi neuklidí, neváhají ho vyfotit a jeho fotku spolu s obviněním zveřejnit v místní facebookové skupině. Poté rozhořčení členové na střídačku lynčují nezbedného páníčka, ale také příliš aktivního souseda, který podle nich zveřejněním fotky porušil kromě zásad GDPR také zásady kolegiality a morálky. Porušení morálních zásad pejskaře považuji za horší a rozčílené nájemníky okolních domů tak nějak chápu. Kdyby exkrement zvedli, nikdo by je nefotil a nezveřejňoval, to dá rozum.

INICIATIVNÍ SPOLUOBČANÉ 

Iniciativy jednotlivých měst evidentně nestačí. Někteří obyvatelé pak berou aktivitu do vlastních rukou a to doslova. Dohledala jsem, že v pražských Bohnicích zaznamenali případ, kdy někdo psími výkaly potíral auta. Neřekli mu jinak, než “fekální fantom”. Dodnes ale zůstává záhadou, co přesně tomuto jedinci vadilo, zda přítomnost psích výkalů, špatně zaparkovaná auta nebo něco úplně jiného. V Brně pak zaznamenali případ, kdy místní spoluobčané za vyhrocené situace začali psími výkaly po sobě dokonce házet a v Táboře neposlušný pejskař za neuklizený výkal zaplatil dvěma zlomenými žebry!

MĚSTA SE SNAŽÍ, ALE PEJSKAŘŮM TO NESTAČÍ 

Ač se města snaží vycházet pejskařům vstříc, zdaleka to nestačí. Pytlíky na psí exkrementy se ze zásobníků pravidelně ztrácejí, pejskařům často chybí odpadkové koše a s hovínkem v sáčku se jim nechce promenádovat. Část chovatelů si totiž myslí, že když za svého psa platí městu poplatek, nemusí po něm exkrementy uklízet. A nikdo pořád ne a ne přijít s revolučním řešením, které by s psími hromádkami konečně zatočilo. NÁKLADY NA UKLÍZENÍ PO PSECH PŘEVYŠUJÍ PŘÍJEM Z POPLATKŮ a to mnohdy až o 30%.

EVIDENCE PSÍHO DNA 

Mnoho českých měst tak zvažovalo možnost sběru psího DNA při registraci. Tak jako je tomu v jiných státech, na jejímž základě by později zvířata a jejich neukázněné páníčky vystopovali.

VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝ SBĚR 

Projekt, který neměl dlouhého trvání. Problémem s exkrementy není jen samotná odpudivá vizáž chodníků. Je tady i nebezpečí šíření bakterií a nutnost mít se neustále na pozoru, abyste si něco nepřinesli domů. Dále také i znečišťování vodních zdrojů, do kterých se deštěm rozpouštěné výkaly, včetně moči plné bakterií, dostávají.

VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ PRÁCE PRO EXKREMENTNÍ LAJDÁKY 

V zahraničí zkoušejí nejrůznější, mnohdy šokující metody, jakými jsou zasílání neuklizených psích hovínek jejich majitelům poštou. Natáčení na kamery a následné obvinění, enormní pokuty a odsouzení k veřejně prospěšné práci. Logicky - sběru neuklizených hovínek. V cizině se však experimentuje taky s řešením spadajícím do oblasti cirkulární ekonomiky. 

A BUDIŽ SVĚTLO, ŘEKL VYNÁLEZCE 

Řešením by mohla být pozitivní motivace spojená s osvětou ohledně toho, proč jsou hovínka v ulicích takový problém. Britský penzista Brian Harper, který žije v západoanglickém městě Malvern, přišel na způsob, jak psí výkaly přeměnit na bioplyn. Vymyslel, jak je recyklovat na místě a využit k napájení pouličního osvětlení. Pejskaři by zatáhli za páku a vhodili exkrement přímo do otvoru v lampě. Obsah se rozloží na mikroorganismy v reaktoru bez přístupu vzduchu a během tohoto procesu se uvolní metan, který se dá použít k svícení. Metan je ale bohužel i extrémně výbušný, takže těžko říct, proč tyto lampy nejsou už také v našich ulicích. A navíc, jak znám českého člověka, pokud by ze schránky za vhozené hovínko nevypadla alespoň pětikačka, tak by to stejně neudělal. Bylo by fajn nabídnout lidem novou metodu a ukázat jim, že i výkaly mají svou hodnotu, ale nejdůležitější u pejskařů je si uvědomit, že psí exkrementy na zem prostě nepatří!

EXKREMENTY ŘEŠÍ ZÁKON 

  • Igor Pavlík se města otázal, kdo je v Ostravě kompetentní řešit otázku přemíry psích exkrementů na mnoha místech města. Údajně v žádném jiném městě, kde žil, tento problém v takové míře nebyl.
  • Pavel Valerián, vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Ostravy: „Podle článku 16 statutu města zajišťují čistotu městské obvody a nikoliv město. Týká se to též úklidu psích exkrementů. Problematika znečišťování veřejného prostranství psími exkrementy je řešena v přestupkovém zákoně; na tuto problematiku nedopadá obecně závazná vyhláška, kterou se stanovují místa pro volný pohyb psů. Pokud někdo znečistí veřejné prostranství psími exkrementy, naplní skutkovou podstatu přestupku podle § 47 odst. 1 písm. d) přestupkového zákona. K projednávání těchto přestupků jsou podle článku 14 statutu oprávněny příslušné městské obvody.“ Nepořádný páníček může dostat pokutu až 10 000 Kč. 

 

Maminka Romana ze Zábřehu přemýšlí o kampani, kterou chce zorganizovat s dalšími odpůrci psích exkrementů pod názvem:

“CHCEME ČISTÉ CHODNÍKY, NE HNOJE PLNÉ BOTNÍKY!!!” 

(Autor: Iveta Mauci, redakce Program, Foto: Pinterest)

Příbuzné články