Narodilo se předčasně: co teď?

V průběhu těhotenství si nejedna nastávající maminka přeje, aby porodila dříve. Když se tak ale opravdu stane a miminko se narodí předčasně, rozhodně to není žádná úleva, ba naopak. Přichází vlna stresu a obav zdali bude novorozenec v pořádku a jak bude vypadat následná péče o něj. Nejen to vám přiblížíme v dnešním článku.

Před porodem

Česká republika se nachází na předních příčkách péče o předčasně narozené děti. V 80. letech minulého století došlo ke zřízení dvanácti regionálních perinatologických center, která se zabývají výhradně touto problematikou. Celý systém v současnosti funguje tak, že pacientky, u kterých předčasný porod hrozí, jsou odesílány do těchto specializovaných zařízení. Tím je zajištěna nejlepší možná péče, jak před samotným porodem, tak i o miminka po porodu.

Bezprostředně po porodu

Péče o předčasně narozené děti se odvíjí od týdne, kdy přišlo na svět a také od jeho porodní hmotnosti. Ve většině případů miminko putuje po porodu do inkubátoru. V inkubátoru se vytvoří ideální prostředí pro to, aby dozrálo a jeho organismus se dovyvinul. Velice důležitá je také šetrná manipulace s novorozencem, omezení hluku a intenzivního osvětlení

Zapojení rodiny

V současné době jsou rodiče nedílnou součástí v péči o nedonošené miminko. Byť ještě děti nemohou vzít do náruče a pochovat je, slouží jako zdroj přirozených podnětů. Dítě vnímá hlasy, vůni i dotek rodičů a toto všechno mu pomáhá v jeho neuropsychologickém vývoji. Později se často využívá tzv. metoda „klokánkování“. Matky, ale i otcové, si na krátkou dobu dítě přiloží na holou kůži a přikryjí je dekou. Tato metoda má pozitivní vliv na fyzický i psychický vývoj novorozenců.

Otázka výživy

Mateřské mléko je pro každé dítě stěžejní potravinou. Chrání je před infekcí a dalšími komplikacemi. Bezprostředně po porodu je však sání mléka od matky velice náročné, proto jsou předčasně narozená miminka krmena nejprve nitrožilně, případně sondičkou přímo do žaludku. Jakmile je ale dítě schopno samo polykat, dostává mateřské mléko z lahvičky a následně přímo z prsu. I to pomáhá stabilizovat stav miminka a přiblížit ho propuštění do domácí péče.

Prožívání rodičů

Situace kolem nedonošených dětí postihuje nejvíce matky, ale dotýká se samozřejmě také druhého z rodičů a širší rodiny. Objevuje se nejistota a strach o miminko, které stráví několik dní nebo týdnů v nemocničním prostředí. Situaci také ztěžuje nemožnost být v neustálém kontaktu s dítětem. Pro celou rodinu se v této náročné situaci podstatně mění hodnoty, postoje a role jejích členů. Důležitá je především vzájemná podpora. I miminko vycítí vaše emoce, snažte se proto veškerou pozitivní energii věnovat jemu. A pokud chcete pomoci novopečené mamince, připravte ideální podmínky pro návrat domů.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz)

Příbuzné články