Svět na dvě půlky

Mám kamarádku architektku, a ta mi jednou kdysi řekla: „Napůl, je jenom pr..., holka!“ Mno, kdyby tak tehdy tušila, jak moc se její výrok odchýlí od pravdy. Nejen zadek, ale celý svět! A stačilo k tomu tak málo. Jeden virus. Ať už umělý z laboratoře, nebo ne. To je teď jedno, protože tady jde o jiný problém, o lidskost. Díky tomuto všemu se ukázalo, jaká společnost doopravdy je. Jaký je kdo člověk. Lidský?

Text: Iveta Mauci, redakce PROGRAM, Foto: pixabay, Billboard

Z dlouholetých přátel se stali nepřátelé na život a na smrt. Ani politické názory je nedokázaly rozdělit. A pak stačí jedna podivná pandemie. Očkovaní se bojí neočkovaných a neočkovaní odsuzují očkované. Jako bychom nebyli jedna společnost, jedna země, jeden svět. Kdyby zvířata uměla mluvit, asi bychom si vyslechli své. Když pandemie začala, málo kdo si uměl představit, jak velký to bude problém. Nikdo si tehdy nepřipouštěl, že by to mohlo trvat více jak jeden rok.

Opravdu jde o přírodní virus? O mutace? A nebo skutečně o cílené usměrňování lidstva? Těžko říct. Na to jsme tady v redakci malí páni, abychom toto soudili či zjišťovali. Nicméně, tak moc vyhrocených situací, jako je tomu dnes, jsem ještě nezažila!

Podle dat zveřejňovaných na webu Českého statistického úřadu se nedozvíte vůbec nic. Informace o úmrtí tak dostáváme z veřejného webu, který se odkazuje na Ministerstvo zdravotnictví a nabízí nám pouze nějaký graf. Lidé umírají. Umírají a umírat budou dál. Proč? Kdo je zodpovědný za to, co se tady děje? Kdo drží v rukou nitky, se kterými nás manipuluje? Co nás "pozemšťany" tedy skutečně ochrání? Očkování, vlastní imunita, DNA? Ochrání nás stát, který dělá jakási opatření, která nefungují? Přežije ten, kdo poslouchá a vše bere vážně?

Nedávno se mi před oči dostal známý text. Jde o výrok Charlese Darwina: "Víte který druh přežije ve volné přírodě? Chytřejší nebo silnější?" Odpověď zní: "Přežije ten, který je schopný přizpůsobit se daným podmínkám!“ Že by šlo jen o náhodu?

Planeta Země je přelidněná, o tom není pochyb. Energetická krize střídá krizi ekonomickou a sociální. Nedostatek lidskosti z vrchu přechází do malých obyčejných lidí, kteří za nic nemůžou a snaží se "jen" přežít.

Výrok pana Babiše ke krizi a pádu Bohemia Enegy, kdy by podle něho měli vrátit honoráře „herci z reklamy“. "?" ehm. Taková reakce je směšná a kloubí se s ubohostí opět vlastní nelidskosti. Když měl pan Babiš vracet finance z podvodu s dotacemi, obvinil druhé lidi ze lži a z vlastních dětí udělal pacienty psychiatrických léčeben. O majiteli Bohemia Energy se rozepisovat nebudu. Jen bych mu doporučila jisté místo v USA. Na letenku do Holywoodu mu jistě zbylo, a jsem přesvědčena, že by se svým výstupem obstál i vedle takových herců, jako je Bred Pitt, Tom Hanks nebo Adam Driver v roli Kylo Rena. Jen ta helma mu chybí. Jistě by ji chtěl, aby tak zakryl svůj výsměch celému národu a hlavně obyčejným malým lidem.

A taková je vizitka dnešní společnosti, která připomíná to jediné, co kdy doteď bylo na dvě půlky... 

 

Příbuzné články