Ohňostroj nechte raději až na silvestra

Záblesky na večerní obloze, ohlušující rány rušící poklid večerního či nočního sídliště. Tak to je ohňostrojová show, která je pro jednoho skvělá zábava, pro druhého pak věc, která nepatří k adventnímu času, ale až k silvestrovskému veselí.

Bez ohledu na úhel pohledu je však nutné respektovat protihlukovou vyhlášku. Ta řeší mimo jiné i problematiku použití zábavné pyrotechniky na území statutárního města Ostravy.

Odpalovat ohňostroje v nesprávný čas tak může být nejen nebezpečné, ale i v rozporu s platnou legislativou.

Obecně závazná vyhláška Magistrátu města Ostravy číslo 4/2012 upravující problematiku používání zábavné pyrotechniky na území města hovoří jasně, za jakých podmínek, respektive v jakých časech nelze zábavnou pyrotechniku použít.

Zakázáno je to o nedělích, svátcích a rovněž od pondělí do soboty v čase od 20:00 hod. do 22:00 hod. V těchto případech je k realizaci ohňostroje vždy nutný souhlas úřadu městské části, ve které bude ohňostroj realizován.

V případě nerespektování uvedených časů je nutné počítat s pokutou strážníka až do výše 10 tisíc, případně s pokutou až do výše 100 tisíc, kterou může uložit příslušný správní orgán v rámci projednávání přestupku.  

Samostatnou kapitolou je pak vliv ohňostrojů na domácí mazlíčky. Každý chovatel má jistě zkušenost,  jakým způsobem mají světlené, ale hlavně zvukové efekty vliv na chování jejich mazlíčků. Právě hluk je jedním z největších problémů z hlediska vlivu na zvířata, které mají daleko lepší sluch než člověk.

Síla zvuku některých petard výrazně překračuje jejich práh bolestivosti. Z odborných pramenů vyplývá, že právě kombinace hluku a intenzivního světlo velmi často způsobují u zvířat úzkosti a paniku, ze kterých se mnozí delší dobu nevzpamatují.

Bez ohledu na uvedená konstatování doporučujme realizaci ohňostroje ponechat až na silvestrovskou noc. Ta je ve zmiňované vyhlášce uvedena jako jediná, kdy je možné zábavnou pyrotechniku použít po dvaadvacáté hodině večerní.

Navíc většina obyvatel je ochotna se shodnout, že velkolepá ohňostrojová show k silvestrovské noci tak nějak patří. I přesto je však dobré nezapomínat na ohleduplnost vůči ke svému okolí.

(mabys, zdroj: Městská policie Ostrava, foto: protisedi.cz)

Příbuzné články