Nejdepresivnější den v roce? Dle výzkumů lednový Blue Monday!

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký den se lidé obecně cítí nejhůř a jejich nálada sahá téměř k bodu mrazu?

Asi vás napadne, že se bude jednat spíše o nějaký pochmurnější a chladnější měsíc. Lidé si mylně myslí, že jsou tyto dny na podzim. Je pravda, že se dny zkracují, prší a máme po dovolených. Na druhou stranu ještě právě z dovolenkového odpočinku máme energii a víme, že přijdou Vánoce a nový začátek v podobě příchodu nového roku. Dle výzkumů je nejdepresivnějším dnem třetí pondělí v lednu.

Co dělá Blue Monday (skleslé pondělí) nejdepresivnějším dnem?

Dny se se prodlužují, ale velmi pomalu. Počasí je takové všelijaké, chvilku zima a sníh, chvilku obleva, která nás odrazuje od dlouhého pobytu venku. Vánoce za námi a po nich nás často trápí nějaké to kilo navíc, které nejde jen tak dolů a poloprázdná peněženka. Seznam novoročních předsevzetí se některým z nás nedaří plnit, jak bychom si představovali a transformace nového já se zase nekoná. Po náročném vánočním shonu a konci roku nás může také stále doprovázet únava. Chybí nám venkovní akce a další aktivity a teplo. Jaro a léto a letní dovolené máme daleko spolu s vidinou alespoň volna v podobě státních svátků v květnu. Vyprovokovat nás mohou také fotky známých, kteří se rozhodli odjet za teplem na druhý konec světa. To vše může umocňovat táhnoucí se pandemie, která znemožňuje i některé vnitřní akce a další aktivity.

Jak proti tomu bojovat?

Obsahem tohoto článku nejsou projevy a příznaky deprese a nejsme tu ani proto, abychom vám říkali, proč se v tomto období cítit špatně. Berte to spíše jako upozornění na možná rizika, pokud si jich budete vědomi, můžete s nimi pracovat již s předstihem, než se k depresivním náladám dopracujete. Určitě nepomůže alkohol nebo jiné krátkozraké náplasti.

1. Vypněte sociální sítě

Sledovat se závistí fotky od moře nebo jiný obsah, který vám nic nedává, a navíc máte po takovém brouzdání pak akorát výčitky, vám určitě neprospěje.

2. Najděte si aktivity, které vás těší

Vždycky jste byli rádi kreativní, ale poslední dobou na to nebyl čas? Zamyslete se, co byste mohli začít dělat, zkoušejte i nové věci! Říkáte si už nějakou dobu, že byste měli více číst? V tomto období máte skvělou příležitost! Zkuste klidně nový žánr, nebo si najděte někoho, s kým můžete nad přečtenými knihami diskutovat. Můžete zkusit i nějakou novou skupinovou lekci, věřte že endorfiny, které se poté dostaví vás v depresi utápět nenechají. Možností je mnoho. Dovolte si zastavit se a zamyslet se nad tím, co by vám dělalo radost!

3. Potkávejte se s přáteli a rodinou

S našimi chmury nám často může pomoct společnost druhých. Nebojte se někoho blízkého oslovit, pozvat ho na kávu, procházku, výšlap nebo třeba do kina, určitě to všem zúčastněným zlepší náladu a uděláte něco pro své vztahy.

4. Bilancujte

Pravdou je, že v létě jsme mnohem více ve společnosti, jsme v jednom kole, pomalu každý víkend máme naplánované různé akce a sešlosti a času na sebe máme pomálu. Proto věnujte čas sobě práv v zimě. Buďte se sebou, nechte přicházet myšlenky, přemýšlejte nad tím, co se vám na vašem životě líbí a co byste rádi měli jinak. Můžete přemýšlet o vztazích, jak na nich více zapracovat (práce na nich se totiž velmi podceňuje). Tento čas pro vás vám může pomoct zvýšit kvalitu vašeho dalšího života.

5. Plánujte

Pokud už vás to občas na sociální sítě táhne, využijte to k inspiraci. Zamyslete se třeba nad tím, kam byste letos mohli na dovolenou vy. Je to pro vás finančně nereálné? A co když něco změníte? Můžete někde ušetřit nebo váš příjem nějakým způsobem zvýšit? A co vaše kariéra? Můžete se nějak posunout? Nějak dovzdělat? Nebo změnit oblast, aby vás práce více naplňovala? Máte případně nějaký nápad, se kterým byste mohli do práce přijít?
A co uspořádat nějakou rodinnou sešlost? Mimo jakékoliv oslavy narozenin, prostě se jen sejděte a užijte si společný čas. Nebo uspořádejte večírek s přáteli! Klidně můžete i tematicky s maskami!

Nebo prozkoumejte, jaké akce se letos chystají, může se jednat o všemožné festivaly, kulturu, gastro zážitky, sportovní akce. Zkuste letos něco nového!
Naplánování čehokoliv do dalších dní a měsíců vám přinese těšení se a věřte že to samo o sobě vám zlepší náladu! Někdy je pro nás dokonce těšení ještě intenzivnější a pozitivnější než pak samotný zážitek, tak využijte efekt těšení se naplno!

6. Nebojte se zkusit odborníka

Nebojte se obrátit na odborníka, a to ať už v případě, že vás sužuje depresivnější nálada, nebo v případě, že prostě jen toto období chcete využít k seberozvoji a zmíněnému bilancování nebo plánování. I v tom vám totiž mohou například psychologové nebo koučové pomoct. Na Mojra.cz si můžete vybrat ze široké palety psychologů, s různými specializacemi. Nejlepší na tom je, že nemusíte opouštět teplo a pohodlí vašeho domova, fungujeme totiž on-line!

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz)

Příbuzné články