Kraj i firmy se chystají na možné výpadky v dodávce surovin z Ruska a Ukrajiny

Uhlí, zemní plyn nebo železná ruda. Z Ruska a Ukrajiny se k nám dováží důležité suroviny a výpadek v dodávkách by mohl ochromit výrobu například v železárnách nebo i běžný život obyvatelstva. Některé podniky už řeší záložní plány.

Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolal oprávněné obavy o dostatek surovin dovážených z těchto zemí. Na pravidelných dodávkách železné rudy jsou závislé především ostravské a třinecké železárny. Podle zástupců společnosti Liberty Ostrava ostravský hutní podnik nepřehlednou situaci na východě bedlivě sleduje a hledá případné alternativy v dodávkách surovin.

Podobně jsou na tom i Třinecké železárny a situaci sleduje rovněž vedení kraje.

Lidé se také ptají, jestli bude dosta tepla

V tuto chvíli dodávky plynu a uhlí proudí do kraje tak, jak jsou nasmlouvány. Není žádný výpadek. V případě, že by dodávky přestaly, do konce topné sezony je dostatek plynu i uhlí na území kraje, takže k výpadku nedojde.

Válka na Ukrajině možná neukončí těžbu černého uhlí na Karvinsku

Případné výpadky v dodávkách zemního plynu nebo surovin pro výrobu pohonných hmot přiměly vedení Moravskoslezského kraje uvažovat o prodloužení těžby černého uhlí v šachtách na Karvinsku. V kraji jsou v provozu pouze dvě, a to Důl ČSM Sever a Důl ČSM Jih ve Stonavě. Těžba by podle plánu měla skončit na přelomu roku, konkrétní termín závisí na množství dostupných zásob uhlí v rozfáraných porubech. Další těžba se nyní nepřipravuje, přičemž technicky to není vyloučeno. Provoz by tak mohl být prodloužen minimálně do roku 2025.

Dostatek plynu potvrzuje i společnost, která provozuje podzemní zásobníky

Dle vyjádření zástupců RWE Gas Storage CZ jsou aktuálně naplněny na zhruba jednu pětinu své celkové kapacity. Zákazníkům je plyn dodáván naprosto bez problémů.

(sd, Foto: MS kraj)

Příbuzné články