Tibetská a ukrajinská vlajka v centru Ostravy

Možná si říkáme, že dnes už přece není možné okupovat svobodné státy. Opak je ale pravdou a sledujeme to v přímém přenosu. Nedávno skončená olympiáda v Číně jen dále umocňuje utlačování Tibeťanů, na Ukrajině, jen pár kilometrů od našich domovů vypukla válka, miliony Ujgurů jsou zavřeni v koncentračních táborech.

10. března 2022 to bude už 63 let od povstání ve Lhase. Tibet, do té doby svobodný stát, se bouřil proti vojenské okupaci čínských vojsk. Proti Číně ale neměl nejmenší šanci. Povstání bylo krvavě potlačeno, tisíce Tibeťanů se rozuteklo po celém světě, Jeho Svatost dalajlama od té doby žije v indické Dharamsale a Tibet už není Tibetem. Na mapách najdeme pouze Čínu, ale z odvážných srdcí místních lidí nikdy nezmizel.

A z našich taky ne. V tento významný den se sejdeme na Masarykově náměstí v centru Ostravy a společnými silami namalujeme velkou tibetskou a ukrajinskou vlajku. Každý dostane štětec a barvu a může si vybarvit část velké vlajky na asfaltu. Společnými silami tak vytvoříme symbol solidarity s Tibeťany a Ukrajinci.

KDY: 10.3.2022 13:00 – 17:00

KDE: Masarykovo náměstí – před papírnictvím Mikeska, Ostrava

POŘÁDÁ: MOST ProTibet, o.p.s., na facebooku najdete událost ZDE.

Zveme všechny demokraticky smýšlející lidi. Garantujeme hezkou atmosféru a výborný indický čaj na zahřátí. Přijďte, těšíme se na Vás.

Ostravská neziskovka MOST ProTibet každoročně pořádá Festival ProTibet a vyvrcholením letošního ročníku je právě tato akce. MOST ProTibet již 18 let podporuje tibetské děti v exilových vesničkách, mnichy v buddhistických klášterech, chudé seniory a nomádské rodiny. Největším projektem je Adopce ProTibet, do které je zapojeno až 600 čechů a slováků. Chcete se také zapojit? Informace najdete ZDE.

Příbuzné články