Názory Ostravanů na řešení životního prostředí ve městě

Podle výsledků dotazníkového šetření trápí Ostravany v oblasti životního prostředí zejména znečištěné ovzduší způsobené městskou dopravou a průmyslovou aktivitou. Negativně také vnímají inverzní smogové situace v chladných měsících. Ostravané by naopak uvítali více zeleně ve městě nebo třeba omezení automobilové dopravy.

Průzkum byl realizován loni na podzim v rámci aktualizace ostravského Akčního plánu udržitelné energetiky a klimatu. Kromě dotazníku byla využita i metoda pocitové mapy. Co si tedy také Ostravané myslí?

S ohledem na řešení adaptační opatření v souvislosti se změnou klimatu dotazovaní nejčastěji reagovali na extrémní vlny veder a změny počasí s podstatným vlivem na starší osoby, děti a dlouhodobě nemocné, extrémní sucho, ale také na extrémní jevy a výkyvy počasí jako jsou bouřky, kroupy silný vítr a ohrožení kvůli povodním.

Z dotazníků dále vyplývá, že většina občanů by uvítala více zeleně na veřejných prostranstvích, energeticky úsporné rekonstrukce stávajících budov ve vlastnictví města s využitím šetrného hospodaření s vodou a využití dešťové vody, ale zmiňovali také potřebu regenerace brownfieldů včetně likvidace ekologických zátěží a jejich přeměnu na plochy pro další volnočasové využití. Jako důležitý aspekt se ukázala také obnova vodních zdrojů ve městě a rozšíření možnosti nabíjení pro elektromobily.

Pro někoho možná překvapivě dotazovaní velmi často zmiňovali také tato témata: radikální omezení automobilové dopravy ve městě, rušení parkovišť, výsadbu stromů, parků, parkoviště se zasakováním srážek, parkoviště se stromy, vodní prvky v parcích, regulace dopravy v centru s cílem jejího snížení.

Mimo to lidé nejčastěji zmiňovali také komunitní projekty – zahrady, energetické družstva, službu sdílených aut (carsharing), zájem o cirkulární ekonomiku. Zajímali se také o možnost nadále podporovat ostrovy biodiverzity, rozvíjet zajímavá místa se specifickými rostlinami a živočichy (například haldy), možnosti omezení dopravy, propustné povrchy, dešťové zahrady, zelené střechy a fasády, více street workoutových hřišť, odstavná parkoviště v okolí města vedoucí k přeměně centra bez aut a další.

Další informace o průzkumu naleznete na fajnova.cz.

(hav, foto: fajnova.cz)

Příbuzné články