Prezidentské volby 2023 – zahájení debat

Centrum Pant připravilo sérii debat věnující se blížícím se prezidentským volbám.

V lednu 2023 se konají prezidentské volby, ve kterých lidé rozhodnou o nové hlavě tohoto státu. Prezidentský úřad není v Česku pouze reprezentativní a formální, nedávná zkušenost, ale také historie, ukazuje pravý opak. Lidé mají svobodnou a zároveň velmi odpovědnou volbu. Ne všechny kandidáty lidé znají, Centrum Pant nabízí příležitost je blíže poznat. Osobní setkání a moderovaná debata dává dostatečný prostor zjistit, kdo se o tak výjimečný a reprezentativní post uchází, i kdyby dotyčný nebyl pro přítomné favoritem. Již sama kandidatura (či její ohlášení) silně ovlivňuje veřejný prostor, veřejné mínění a politiku.

Hovory budou zaměřeny jednak na osobní rovinu, ale také na hodnotové a politické názory, postoje k aktuálním společenským otázkám, zahraniční politiku i prezidentské pravomoce. Debaty budou vedeny v uvolněné a přátelské atmosféře s cílem představit osobnost a názory hosta v jeho ryzí podobě bez formálních a „obranářských“ návyků. Celou sérii zahájíme dnes 18.10. v 19.00, hostem bude Karel Diviš, IT podnikatel, bývalý dlouholetý sportovní komentátor České televize, ale také člověk pohybujícího se v charitě.

Sérii debat uvedeme trochu nevážně, ale i (a hlavně) vážně… v úterý 25. 10. / 17.00 / Naši prezidenti: Od Masaryka k Zemanovi s Jindřichem Šídlem a Josefem Mlejnkem …budeme hovořit s politickým komentátorem Jindřichem Šídlem a politologem Josefem Mlejnkem o prezidentském úřadě a jeho tradici, roli a pravomoci prezidenta, zvyklostech a míře prezidentského aktivismu, ale také o podobách hledání a získávání hlasů v minulých prezidentských volbách nepřímých i přímých…. od vzniku naší republiky po dnešek. Moderátorské role se ujme Kateřina Huberová z Českého rozhlasu Ostrava.

Známé termíny debat s prezidentskými kandidáty – začátky vždy v 19.00.
• 18. 10. Karel Diviš
• 27. 10. Ivo Mareš
• 11. 11. Tomáš Březina
• 23. 11. Petr Pavel
• 09. 12. Danuše Nerudová
• 04. 1. 2023 Marek Hilšer
V jednání o termínu jsou Pavel Fischer a Karel Janeček.

Všechny setkání budeme natáčet a zveřejňovat na našem YouTube kanále Centrum Pant MEDIA.

V Centru Pant jsme také zřídili petiční místo pro podporu prezidentské kandidatury. Jelikož podporujeme rozvoj občanské společnosti, rozhodli jsme se nabídnout občanským kandidátům prostor Centra PANT jako podpisové místo pro jejich petici umožňující kandidaturu (do konce října musí získat podpisy 50 000 občanů starších 18 let). Oslovili jsme kandidáty, zájem projevili Danuše Nerudová, Petr Pavel, Karel Diviš, Marek Hilšer a Josef Středula. (mabys, zdroj: centrum Pant)

Příbuzné články