Jak správně osvětlit kancelář?

Osvětlení kanceláře sice není žádná věda, ale měli byste dodržet základní pravidla.

Osvětlení by mělo být dostatečně intenzivní, ale přitom neoslňovat pracovníky. Víte, že osvětlení kanceláře je mocné v tom, že může ovlivňovat produktivitu práce? “Do kanceláří a komerčních prostor je důležité, aby osvětlení bylo co nejvíce podobné dennímu světlu. Často se pod ním tráví i celá pracovní doba, pokud není prostor osvětlen dostatečně okny. Zde je potřeba vždy konzultovat s odborníkem. Světlo je pro člověka důležité a působí na jeho psychickou pohodu” dodává designérka Barbora Ferencová z Design by BF. Proto byste měli osvětlení kanceláře věnovat dostatek prostoru. Udělat rekonstrukci starých svítidel nebo na osvětlení myslet už na úrovni vznikajícího projektu.

Osvětlení v kanceláři má svá pravidla 

Mohlo by vás napadnout, že si v kancelářích uděláte osvětlení podle toho, jak vám vyhovuje. Ovšem pozor, osvětlení kanceláře stanovuje norma ČSN EN 12464-1 (360450) Světlo a osvětlení. Norma například říká, jaká je správná intenzita jasu, jeho rozložení, směřování světla a mnoho dalšího, včetně oslnění.

Jakou zvolit chromatičnost

Chromatičnost neboli teplota světla je důležitá. Zatímco teplé barvy jsou ideální především k relaxaci, příliš intenzivní barvy mohou narušovat soustředění. Jaká je tedy ideální chromatičnost osvětlení kanceláře? Doporučujeme chromatičnost okolo 6000 Kelvinů, tedy denní bílou. Takové osvětlení kanceláře se nejvíce blíží dennímu světlu.

Nejčastější způsoby osvětlení kanceláře

Většinou se můžete setkat s osvětlením pomocí běžných LED panelů. Takové osvětlení kanceláře je zpravidla nejjednodušší. Instalují se často přímo do kazetových stropů nebo na strop pomocí nosného rámu. Výhodou je samozřejmě relativně nízká pořizovací cena, nicméně takové osvětlení není příliš designové a rozhodně ani vaši kancelář neudělá útulnější.

Elegantnějším řešením jsou hliníkové profily, které se instalují přímo nad pracovní stoly. Tato závěsná lineární svítidla jsou dražším, ale stejně tak oblíbeným řešením. Instalují se přímo na strop nebo se zavěsí – to vypadá na pohled mnohem lépe a moderně. Navíc si můžete pohodlně nastavit jejich výšku.

Nezapomeňte na LED pásky

Moderní jsou v současné době RGB LED pásky, které dokáží vytvořit dekorativní osvětlení a lehce se stanou designovým prvkem. Doporučujeme využít LED pásky například na recepci, která zároveň slouží jako reprezentativní prostor vaší firmy. Osvětlení pomocí LED pásky dodá interiéru moderní vzhled. Nezapomeňte ale na to, že také osvětlení recepce má svá pravidla podle normy

(Autor: Michal Černý)

Příbuzné články