Rybolov v zimě - jak se vybavit a co očekávat

Ačkoliv v zimě není rybolov tak častý, i přes to několik rybářů upřednostňuje právě toto roční období. Je to proto, že mají při lovu zaručený klid. Zimy jsou také čím dál tím teplejší, tudíž je i větší šance, že něco chytí. Co si nezapomenout na zimní rybaření a jaké ryby nejčastěji chytíte? Nejen o tom jsme si pro vás připravili tento článek.

Rybářská výbava v zimě

Jelikož se venkovní teploty v zimě pohybují na bodu mrazu nebo v pár stupních nad nulou, je důležité, aby rybář byl dobře oblečen. Je to důležitou součástí stejně jako samotné vybavení pro lov, protože pocit chladu a nepohodlí může mít vliv na výkon. Pod nepromokavou rybářskou bundu si oblečte třeba tričko s vlastním potiskem, na které si nechejte natisknout třeba vaši oblíbenou rybu. Dále jsou také důležité rybářské boty v podobě holinek nebo pevných bot. Pro rybolov v zimě se hodí spíše jemnější pruty, které nejsou těžké na váhu. Vhodné je mít s sebou pouze výbavu, kterou opravdu využijete, jelikož v zimním terénu a sněhu je pohyb náročnější než v létě. K Vánocům pořiďte pro rybáře dárek, například termosku, do které si rybář bude moci nalít teplý nápoj k zahřátí při rybolovu.

Jaké ryby se dají v zimě chytit

Pokud chcete rybařit v zimě, musíte počítat s tím, že vaše úlovky nebudou tak zajímavé jako během letních měsíců, a stejně tak jejich velikost nebude taková. Nejčastěji se vám poštěstí ulovit okouny nebo kaprovité ryby - parmy a tlouště.

Kam v zimě na ryby

Každý rybář, stejně jako například houbař, má své místečko, které nikomu neprozrazuje. Můžeme vám ale naznačit, že mezi rybáři jsou v zimě stejně jako v létě oblíbené velké řeky. Například Labe, Svratka nebo Morava. Co se týče rybníků, nabízí se klasika, a to Třeboňsko, nicméně více než na veřejných rybnících si v zimě zarybaříte na soukromých, ve kterých je možný rybolov na dírky, když mrzne. Při takovém typu rybolovu se nejčastěji chytají pstruzi nebo jeseteři.

Jak vybrat místo a jakou zvolit taktiku 

Jednou z oblíbených technik je plavaná, a to zejména na řece. Při plavané se chytá především v hlubších místech. Jako nástrahu můžete využít například jeden až dva bílé červi nebo žížaly. Nástrahou také může být například nadrobno nakrájený špekáček. Zvažte také použití předvařených krevet, na které ulovíte hlavně tlouště nebo okouny. Doporučujeme chodit na místa, které dobře znáte. Ryby se v zimě zdržují v hlubší a klidnější vodě, kde se kryjí před větrem. Po chvíli čekání by se vám mělo zadařit. Vyplatí se vám také vrátit se na již prochytaná místa, jelikož je šance, že zde uchytíte větší úlovky. V momentě, kdy rybu chytíte, by její pobyt na souši měl být co nejkratší.

Ryby a Vánoce

Pokud jste sportovní rybář, s největší pravděpodobností ryby po chycení opět pouštíte a tudíž je nekonzumujete. Jelikož ale ryba patří k českým Vánocům a obsahuje velké množství bílkovin a omega-3 mastných kyselin, lidé si ji rádi dopřávají. Jak to máte vy? Konzumujete ryby na Vánoce nebo dáváte přednost raději řízku?

Autor: Tereza Fialová

Příbuzné články