Jak předejít trávicím potížím na dovolené, radí odbornice LÉKÁRNY AGEL

Dovolenou je třeba si užít a sbírat zážitky. Těšíme se nejen na výlety, ale také na exotickou kuchyni, zmrzlinu na promenádě, dovádění ve vodě. Mnohým cestovatelům však tyto plány omezí trávicí potíže. Vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě-Vítkovicích PharmDr. Jarmila Staszková radí, jak lze toto riziko omezit užíváním probiotik.

Probiotika jsou živé mikroorganismy v trávicím traktu, které mají příznivý vliv na zdraví. Správná rovnováha této mikroflóry ve střevech ovlivňuje nejen správné trávení, ale také naši celkovou imunitu. Narušení rovnováhy se může projevit průjmem, zácpou nebo nadýmáním. „Trávicí potíže jsou častým nevítaným společníkem cestovatelů. Změna prostředí, jiná strava a stres mohou vést ke změnám střevní mikroflóry a způsobit problémy. Jednou z možností, jak připravit trávicí trakt na cestu, je preventivní podávání probiotik, která osídlí střevo a posílí imunitu,“ radí lékárnice

V některých zemích se strava výrazně liší od domácí. Používání nezvyklých koření, olejů a kombinací potravin může naše „hodné bakterie“ oslabit. Také místní voda může ovlivnit naše trávení, proto je doporučováno pít jen bezpečnou balenou vodu a vyhýbat se nápojům s ledem, který je vyroben z vody kohoutkové. „Je dobré užívat probiotika i během cestování, aby se předešlo trávicím obtížím. Pravidelné doplňování probiotik může pomoci tělu přizpůsobit se změnám a minimalizovat riziko střevních problémů,“ uvádí PharmDr. Jarmila Staszková.

Zvláště u cestovatelů do oblastí s vyšším rizikem střevních onemocnění, jako jsou země třetího světa, jsou probiotika velmi užitečná. Podobně i pro cestování na dlouhé vzdálenosti, kde trávíme mnoho hodin vsedě bez pohybu v letadle nebo autě, mohou probiotika pomoci udržet trávicí systém v kondici.

Ideální je probiotika zařadit do pravidelného stravovacího systému. Nacházejí se v potravinách, jako jsou jogurty, kefíry, kysané zelí, kimchi a mnoho dalších fermentovaných potravin. Těsně před dovolenou však výraznou změnu jídelníčku nedoporučuji. Na cesty je vhodnější pořídit si probiotika ve formě doplňků stravy jako kapsle, tablety nebo sirup vhodný i pro malé děti. Probiotika ve formě kapslí či tablet mají oproti fermentovaným potravinám tu výhodu, že díky technologii výroby jsou odolnější vůči antimikrobnímu působení žaludečních šťáv, a tak se bezpečně dostanou až do střev,“ radí další možnosti vedoucí LÉKÁRNY AGEL v ostravských Vítkovicích PharmDr. Staszková.

Probiotika při dodržení doporučeného dávkování na obalu mohou při cestování pomoci minimalizovat riziko střevních problémů, přesto situaci nepodceňujte a v případě vážnějšího průběhu střevních potíží se poraďte s lékařem o správném postupu a případném nasazení vhodné léčby.

(Zdroj: Lékárna Agel)

Příbuzné články