Jízdní řády autobusů v MS kraji se mění, cestování usnadní aplikace

Občané Moravskoslezského kraje, kteří jezdí linkovými autobusy, by měli od neděle 30. srpna 2020 počítat se změnami ve veřejné dopravě. Na základě dlouhodobého sledování vytížení jednotlivých spojů se změní jízdní řády tak, aby jednotlivé spoje na sebe lépe navazovaly. Přibudou také nová přímá spojení a spoje, které cestující dlouhodobě požadují. Méně využívané linky budou sloučeny nebo zrušeny. Cestování usnadní nová mobilní aplikace ODISapka.

„Změny připravujeme tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší. Soustřeďujeme se na optimalizaci jízdních řádů, aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují. Aby spoje na sebe navazovaly, ideálně aby byly propojeny s železniční dopravou. Vše za přijatelné peníze,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a dodal: „Vyhodnotili jsme frekvence jednotlivých spojů a to, jak jsou autobusy naplněné. Po zvážení všech pro a proti sloučíme nebo zrušíme duplicitní a nejméně využívané spoje. Zároveň však vzniknou některé nové, které si cestující vyžádali. A posílíme ty, které jezdí přeplněné a lidé je potřebují, aby se včas dostali do práce, do školy nebo k lékaři.“

Cílem je naprostá minimalizace hotovostních plateb a interakce řidiče a cestujícího. Na konci letošního roku budou všechny autobusy umožňovat platit jízdné kromě ODISky i bankovní kartou. Stejně tak budou odbavovací systémy schopny přečíst QR kód jízdenky, kterou si cestující zakoupí v mobilní aplikaci.

ODISapka
Koordinátor ODIS připravil pro cestující veřejnost novou aplikaci ODISapka, která je určená pro mobilní telefony. ODISapka dokáže vyhledat dopravní spojení v rámci integrovaného dopravního systému ODIS podle konkrétních zastávek i podle zadaných míst. Prostřednictvím QR kódu také prodá jízdenku na vyhledané spojení bez ohledu na počet a druh dopravců. Umí také bez zadání spojení prodat jednotlivé jízdenky pro většinu městských zón a také např. celosíťovou 24hodinovou jízdenku. Cena jednotlivých jízdenek zakoupených přes ODISapku je nejvýhodnější v rámci ODIS – na úrovni cen jízdenek hrazených čipovou kartou ODISka. ODISapka s výjimkou železničních dopravců zobrazí také on-line odjezdy z kterékoliv zastávky v rámci ODIS. Znamená to, že zohlední případné aktuální zpoždění.
Další informace najdete zde. (hav, msk.cz)