V ulicích Ostravy přibyly další kameny zmizelých

Další Stolpersteine, tedy jsou mosazné destičky o rozměru 10 x 10 cm, na nichž jsou uvedená jména některých obětí holocaustu, datum jejich narození a úmrtí v koncentračních táborech, byly v pátek 9. října instalovány v ulicích Ostravy.

Devět nových připomínek lidí, kteří v Ostravě žili, se nachází v ulicích 28. října 105, Tyršova 1683, Myslbekova 528 a Nádražní 173.

V Kingstonu u Londýna ve Velké Británii má sídlo sdružení Ostravaci, což jsou potomci židovských rodin, pocházejících z Ostravy, kteří se kvůli druhé světové válce z města vystěhovali, ale nechtějí zapomínat na kořeny svých rodů. Již v roce 2010 se poprvé obrátili na statutární město Ostravu se žádostí o souhlas se zřízením Stolpersteine.

Tyto destičky se umísťují do chodníků před domy, v nichž dotyčné oběti holocaustu před válkou žily. Výrobu destiček a jejich usazení zajistili na své náklady zřizovatelé. Smyslem pokládání Stolpersteinů je připomenout bývalé spoluobčany, kteří tak neupadnou nenávratně v zapomnění. Navíc kdo si chce přečíst text na mosazné destičce, musí se k tomu sklonit a tak vzdává čest jejich památce. Stovky takovýchto kamenů byly rozmístěny v městech a vesnicích v Německu a v Rakousku, v České republice jsou již položeny v Praze a v Kolíně.

Autorem a tvůrcem kamenů pan Günther Demnig z Halle, náklady a výrobu a instalaci hradí potomci zesnulých. V Ostravě byly tyto kameny poprvé položeny v roce 2010, podruhé se tak stalo v roce 2015 a v letošním roce přibylo dalších 9 Stolpersteinů, čímž se jejich počet na území města Ostravy zvýšil na 60. (ostrava.cz)