2.díl/Seriál sdílené elektrokoloběžky LIME v Ostravě - JAK NA TO?

Ostrava je 3.město ČR, ve kterém můžeme od března využít další možnost ekologického způsobu dopravy a prohánět se na červených limetkách. Poskytovatel má aktuálně v ulicích města 200 koloběžek, a to jaký bude počet do budoucna, se dle poskytovatele, odvíjí od zájmu o ně. Jsou připraveni reagovat a uspokojit větší poptávku. Aktuálně běží testovací provoz, na základě kterého poskytovatel situaci vyhodnotí a zareaguje. Průkopníkem je Ostrava v tom, že má pevně stanovena parkovací místa k vrácení koloběžky (najdete v aplikaci, často spojena se stanicemi sdílených kol Next Bike). Koloběžky provozovatel poskytuje dle počasí (tedy přes zimu, když napadne sníh, může dojít ke snížení počtu koloběžek a tento čas je primárně určen k jejich čištění nebo servisu).

Pro koho jsou tyto koloběžky určeny?

Minimální věk pro jízdu je 18 let. Koloběžky nejsou primárně určeny dětem, v aplikaci nutno odsouhlasit podmínky 18letou osobou. Děti mohou jet na koloběžce v doprovodu dospělé osoby. Každá koloběžka je určena k jízdě pro 1 člověka. Uživatel nepotřebuje řidičské oprávnění. Vlastní helma je v podmínkách jízdy v aplikaci doporučena, je však na uvážení každého uživatele, zda si ji vezme. Nejčastějšími uživateli jsou lidé ve věku 18-40 let, kteří se obvykle přepravují na kratší vzdálenost do 2-3 km. Urychlují si cestu z nádraží, jedou navštívit přátele, spěchají na schůzku nebo si jen chtějí užít volný čas na čerstvém vzduchu.

Jak na to?

Vypůjčení koloběžky probíhá přes aplikaci Lime nebo Uber (podporuje iOS, Android) a je třeba zaregistrovat v aplikaci svou platební kartu, možno použít - Diners Club, Mastercard, Visa, Apple Pay, Google Pay.

Aplikace vyhledá nejbližší nabitou koloběžku v okolí. Nutno odsouhlasit podmínky a přečíst bezpečnostní pravidla užívání. Následně v aplikaci naskenovat QR kód, který je umístěn na řidítkách koloběžky, který odemkne zablokované přední kolo.

Po tom, co si užijete svou jízdu, koloběžku vracíte a uzamykáte na místě k tomu určeném. Převážně na stanovišti kol Next Bike (aplikace vám ukáže, kde se nejbližší takové místo nachází). Při vrácení zasíláte fotku, že jste koloběžku umístili na správné místo a ustavili požadovaným způsobem (dle návodu aplikace). Po ukončení jízdy a vrácení koloběžky zasílá aplikace vyúčtování a automaticky strhne platbu ze zaregistrované platební karty.

A co taková sranda stojí?

Cena není úplně nízká. Ovlivňuje ji – cenová politika firmy, není dotováno městem, životnost sdílené koloběžky. Na webu ceny nejsou uvedeny vůbec z důvodu rozdílu cen v různých městech, státech a měnách. Aktuální ceny pro Ostravu najdete přímo v aplikaci. Pro pravidelné uživatele existují zvýhodněné sazby, které se dají zakoupit přes aplikaci:

Day pass (za 249 Kč/neomezené 30minutové jízdy v daném dni)
Unlock pass (150 Kč/měsíc, neplatí se 25 Kč za odemknutí koloběžky)

Standardní ceny: odemknutí 25 Kč, jízda 3 Kč/1 min. Svezete se tedy:
10 min. 55 Kč
20 min. 85 Kč
30 min. 115 Kč
45 min. 160 Kč
60 min. 205 Kč

Nově do našeho města přichází i konkurenční elektrokoloběžky od Boltu, i je otestujeme a zjistíme o nich pro vás více.

Pokud se vám tento článek líbil, nenechte si ujít další díl našeho seriálu, kde se dozvíte, kam s koloběžkou můžete a kam ne, její technické parametry, jaký byl zážitek z jízdy, kdo a jak koloběžky nabíjí, co když se vám stane s koloběžkou nehoda a mnoho dalšího…už brzy.

Předchozí díl našeho seriálu najdete zde : 1.díl - Představujeme LIME

Magdaléna Bystroňová
Autor fotek: Jakub Romba

Příbuzné články