3.díl/Seriál sdílené elektrokoloběžky LIME v Ostravě - TESTOVAČKA a technické parametry

Co ještě jsme o nich pro vás zjistili a jak dopadla testovačka na vlastní kůži? Na to se můžete těšit v dnešním díle našeho seriálu o sdílených elektrokoloběžkách Lime. V kategorii reportáže/seriály najdete také dva předchozí díly seriálu.

Kam s koloběžkou smíme a kam ne?

S elektrokobožkou Lime-S není možno vjet na chodník, vztahují se na ni stejná pravidla silničního provozu jako na jízdní kola. Tedy mohou jezdit po silnici a v označených úsecích je možno vjet do pěších zón či na cyklostezky. V centru Ostravy a jeho okolí je omezena rychlost na 15 km/h.

Co technické parametry koloběžky Lime-S?

Dojezd: až 35 km
Rychlost: až 24,9 km/h
Doba nabíjení: cca 5 h
Výkon motoru: 250 W
Světla: přední + zadní
Typ kol: 20 cm, bezdušová

Jak a kdo koloběžky nabíjí?

Elektrokoloběžky nabíjí tzv. Juicseři (říká se jim také sběrači nebo nabíječi), kteří dle pravidel Lime koloběžky sbírají a nabíjejí převážně přes noc. Nabíječem se může stát kdokoli z vás, nemine vás odměna - bližší info, jak se stát nabjíčem, v jednom z následujících článků našeho seriálu. Tito lidé zajišťují také jednodušší servisní opravy koloběžek.

Otestovali jsme jízdu na vlastní kůži - jaký to byl zážitek?

Po rovném povrchu příjemný zážitek, jen to svištělo, sluníčko, vítr ve vlasech, paráda. Koloběžka má odpružení předního kola, ale nemá tlumiče. Terén nebo dlažební kostky, nejsou ideální a pocit z jízdy se stává méně komfortním. Koloběžka je vyšší, na pravé rukojeti je páčka elektrického pohonu, která však nefunguje, dokud se poprvé neodrazíte, následně ale ucítíte, při aktivaci motoru značný odpich. Řidítka jsou dost vysoko, není primárně určeno pro děti. Můj 10letý syn je měl dost vysoko, ale tak moc chtěl a bavilo ho to, že to ani nevadilo. Opatrnější rodič, by možná váhal či nedovolil. Každopádně můj syn se ptá - „mami, kdy půjdeme zase?“

A co když se mi stane s koloběžkou nehoda?

V případě nehody, pokud jste souhlasili s podmínkami užívání, je Vám víc než 18 let a jste účastníky nehody, která nebyla záměrná, jste pojištění u partnerské společnosti Allianz. Nehodu hlaste přes Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., dojde k prošetření, zda se pojistka na událost vztahuje či nikoli.

Mé osobní dojmy/pojmy?

Pro mě a syna byla projížďka na elektrokoloběžce příjemným zážitkem této šílené doby. Mám dobrý pocit z toho, že jsme vypadli z domu, pobavili se a nikoho u toho neohrozili. Vítám tuto novou možnost v Ostravě, zvláště v této době omezených zážitků a možností, jak trávit volný čas. Může být zpříjemněním procházky městem či rychlejším přesunem na jeho druhý konec. Po zkušenosti z okolních měst, je jen na nás uživatelích, zda se budeme chovat zodpovědně k půjčené věci i k sobě jako lidem navzájem a budeme koloběžky vracet na místa k tomu určená. A nebudou se svévolně povalovat a překážet, ne-li hůř dokonce ohrožovat plynulost pěších či dopravy. Je to jen na nás, jestli bude z této novinky v Ostravě příjemná nová možnost nebo noční můra. Já věřím, že Ostrava není Praha, v tom nejlepším slova smyslu.

Pokud se vám tento článek líbil, nenechte si ujít další díl našeho seriálu, bude to exkluzivní rozhovor s managerem Lime Network s.r.o. panem Václavem Petrem…už brzy.

Předchozí díly našeho seriálu najdete zde :

1.díl-Představujeme LIME

2.díl-Jak na to?

Magdaléna Bystroňová

Příbuzné články