Jih po stopách minulosti - 1. díl: Zábřeh

Kulturní a společenské centrum Akord připravuje ve spolupráci s obecním kronikářem Ostravy-Jih Petrem Lexou Přendíkem jarní minisérii online vysílání. O co přesně půjde? Od dubna do května se diváci mohou těšit na třídílnou sérii online streamu s názvem „Jih po stopách minulosti“, kde si společně s historikem popovídáme o jednotlivých částech Jihu. Jednotlivé díly budou konkrétně zaměřeny na Zábřehu, Hrabůvku a Výškovice.

První online stream bude ve středu 7. dubna od 18 hodin dostupný na FB stránce Akord Ostrava-Zábřeh.

Diváci se mohou těšit na příběh Zábřehu od jeho založení ve 13. století do současnosti. Dozví se, od čeho byl odvozen název středověké vsi, kdy zde vznikl nejstarší kostel, jak se Zábřeh proměnil v průmyslovou periferii Vítkovic a řeč bude také o výstavbě obytných čtvrtí a panelových sídlištích“, láká Přendík.

Přednáška bude trvat zhruba 20 minut, poté mohou diváci klást dotazy. Pro ty, kteří nestihnout online přenos, bude stream dostupný i jako videozáznam na YouTube kanálu Akord Ostrava-Zábřeh.

Další díl z této minisérie bude ve středu 21. dubna, kde se podíváme do Hrabůvky. Na začátku května zavítáme do Výškovic.

Příbuzné články