2.díl/ Rehabky pro tlapky: Jak pomoci psovi, který má problémy s páteří?

1.dílu našeho seriálu jsme si představili projekt Rehabky pro tlapky. Dnes nám Vendy Szlaurová, která za celým projektem stojí, povykládá o své práci se psem Páteřníkem a jak tedy pejskovi, který má problém s páteří, pomoci. 

Kdo je pes Páteřník neboli neuro pacient?

Pes Páteřník je ten, který má problémy s páteří nebo je po její operaci. Může trpět akutními nebo chronickými bolestmi v této oblasti. Psí neuro pacient má potíže s nervovou soustavou. V důsledku např. utlačené míchy. Tento stav vzniká třeba při výhřezu meziobratlové plotýnky. Dochází k oslabení reflexů, které jsou důležitou součástí motoriky psa. Existuje řada projevů a druhů onemocnění nervové soustavy u Páteřníků. Pokud na svém psovi budete pozorovat např. abnormální chování, citlivost na dotek v oblasti páteře, že pes nemá chuť k pohybu, má potíže vstát či chodit, určitě je čas zamířit na veterinární kliniku, kde Vám udělají odborné neurologické vyšetření.

Jak k němu přistupovat?

Většina z nás přistupuje k nemocnému psovi tak, že ze strachu o něj, má tendence ho litovat. Je to přirozená reakce na krizovou situaci. Co však pes skutečně potřebuje, je motivace a dobrá nálada. Psi jsou velmi vnímaví a často napojeni na svého majitele. Proto je velmi důležité pozitivní naladění a být v pro něj přirozeném prostředí. Ve většině případů je pes zrcadlem svého majitele, nevnímá tolik vlastní hendikep. Velmi důležitou roli tady proto má sám majitel. Pro něj jsou tyto chvíle velice psychicky náročné, protože péče např. o ochrnutého pejska není vůbec jednoduchá. Osobně, před lidmi, kteří se rozhodnou věnovat čas, péči a energii těmto pejskům, smekám.

Klidový režim a jeho význam

Klidový režim je jedna z nejdůležitějších fází rekonvalescence psa. Je potřeba omezit možnost jeho pohybu. Ideální je ho umístit do omezeného prostoru - třeba metr na metr (záleží na velikosti psa), např. do ohrádky po dítěti. Je důležité preventivně zabránit dalším zraněním a pádům (skok ze sedačky/postele, pád ze schodů). Pes přirozeně touží být součástí své smečky a chce se rychle zapojit zpět do společných aktivit. Pro ochranu jeho zdraví mu v tom v této fázi musíme zabránit, a  udržet ho co nejvíce v klidu. Klid je důležitý pro regeneraci poškozené tkáně. V případě, že toto nedodržíme, dojde k celkovému zpomalení procesu rekonvalescence.

Co se může stát, když pes rehabilitovat nebude?

Např. při ochrnutí zadních končetin pes přirozeně tento deficit kompenzuje chůzí pomocí předních končetin, které přebírají aktivitu a jsou motorem pohybu (správně by to mělo být naopak). Tím dochází k přetěžování svalů zejména v oblasti předních končetin a krční páteře. Pes si vytváří špatné pohybové stereotypy, neaktivují se správně svalové skupiny v oblasti trupu a zadních končetin. Cílem rehabilitace je vrátit ho „do normálu“, tzn. k plynulé chůzi po všech končetinách, předejít svalovým oslabením, eliminovat, snížit vznik svalových přetížení. Snažíme se o to, aby pohybový aparát psa pracoval zase správně jako jeden celek.

Jaké jsou tedy možnosti a pomůcky, co invalidní vozíček?

Pracuji se širokou škálou pomůcek (balanční pomůcky, senzomotorické pomůcky, běžecký pás a mnoho dalších). Dle mého názoru je prospěšnou pomůckou také např. invalidní vozík pro psy. V dnešní době je několik firem, které staví vozíčky psům přímo na míru a dle jejich potřeb. Existují organizace, kde je možno vozíček také dočasně zapůjčit. Není to o tom, že psovi pořídíte vozíček a zůstane z něj invalida. V případě jeho správného nastavení a používání slouží perfektně také jako rehabilitační pomůcka. Samozřejmě jsou případy, kdy dojde k nezvratnému poškození, jako je např. kompletně přerušená mícha, pak se vozíček stává celoživotní pomůckou, která nahradí funkci ochrnutých končetin. Tam, kde je možnost psa rozchodit, naučit ho tzv. spinální/reflexní chůzi, dělám maximum, abych mu pomohla vrátit se do jeho původní kondice s co nejmenším pohybovým deficitem. V mnoha případech se nám to povedlo, a tohle mě na té práci velmi baví a naplňuje.

Kdy bude můj pes v pořádku a jak dlouho to bude trvat?

Na to se mě nejčastěji ptají mí klienti. Nemůžu na tuto otázku předem nikdy odpovědět. Velmi důležitou roli tady hraje spolupráce celého týmu – majitel, veterinář, terapeut. Za sebe mohu říci, že po prvotním vyšetření pacienta navrhnu rehabilitační plán a stanovím si cíl, kterého chceme dosáhnout. Rozhodující je aktuálního stav pejska a jeho diagnóza. V průběhu cvičení dochází k úpravám rehabilitačního plánu, jeho intenzity a obtížnosti. Majiteli ukážu, jak se psem cvičit. Část rehabilitace odvedu já, ale většinově je to na majiteli samotném. Pro dosažení co nejlepšího výsledků je důležité domácí cvičení a jeho správné provedení. 

Za Rehabky pro tlapky Vendy Szlaurová

Více info najdete na našem webu Rehabky pro tlapky nebo na facebooku: Rehabky pro tlapky.

Příbuzné články