1.díl/ Bolt v kraji – Představujeme

Nově do našeho kraje přišla značka Bolt. Nabízí možnost osobní přepravy, provozují sdílené elektrokoloběžky nebo rozvoj jídla. Dnes si představíme Bolt jako značku a řekneme si něco více o jejím vzniku, historii, celosvětovém působení a financování. Dozvíme se také, jaké služby v městech našeho kraje nabízí. 

Založení firmy a její historie?

Bolt, dříve Taxify, je mezinárodní platforma pro přepravu osob ve městech, kterou založil v roce 2013 v Tallinu v Estonsku devatenáctiletý student střední školy Markus Villig s cílem spojit všechny taxíky v Tallinu a Rize do jedné platformy.

Služba startovala v srpnu 2013 a v roce 2014 expandovala do zahraničí. Později začala nabízet služby ve městech jako Paříž a Lisabon. V červnu 2019 bylo v aplikaci Bolt v Londýně registrováno 20 000 partnerských řidičů. Zelené koloběžky Bolt se poprvé rozjely po Paříži na podzim roku 2018.

Počet měst, ve kterých poskytuje služby mikromobility, Bolt neustále rozšiřuje s cílem stát se v roce 2021 největším poskytovatelem služeb mikromobility v Evropě, provozující 130 tisíc koloběžek ve více než sto městech.

Kde ve světě službu najdeme a co vše Bolt nabízí?

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější. Bolt má více než 50 milionů uživatelů ve více než 40 zemích a 150 městech v Evropě, Africe, západní Asii a v Austrálii. V současné chvíli nabízí jak přepravu auty, tak řešení z oblasti mikromobility (elektrické koloběžky a kola) a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíčků pod obchodním jménem Bolt Food. Služba rozvážky jídla a potravin byla poprvé spuštěna v srpnu 2019 v Tallinnu pod názvem Bolt Food s plánem expanze do dalších měst v rámci Evropy a Afriky v následujících měsících. 

Jak je Bolt financován? 

Mezi první investory patřil český Bolt Start Up Development, který v roce 2016 do Taxify investoval 8 milionů Kč a v prosinci 2017 svůj podíl prodal za 70 milionů Kč. Před oznámením strategického partnerství s čínskou firmou na sdílení aut DiDi, Bolt dostal přes 2 miliony euro z investičního kapitálu od estonských a finských andělských investorů. V srpnu 2017 firma DiDi investovala do Bolt "8 cifernou sumu" v dolarech. V květnu 2018 v dalším kole dostala firma investici 175 milionů dolarů a její tržní hodnota dosáhla miliardy dolarů.

V prosinci uplynulého roku jsme v našem dosud největším kole financování získali 150 milionů EUR. Hlavním investorem byla společnost D1 Capital Partners a jejím partnerem Darsana Capital Partners. Společnost Bolt použije tyto prostředky k dalšímu zvýšení bezpečnosti a kvality svých produktů, protože v Evropě a Africe nadále rozšiřuje své služby v oblasti přepravy osob, mikromobility a rozvozu potravin. Také v polovině roku 2020 získala společnost Bolt velkou investici na další rozvoj všech tří svých služeb, a to 100 milionů EUR od společnosti Naya Capital Management.

Jaká je vaše vize a výhled do budoucna?

Obecným cílem naší platformy je nahradit osobní automobily jako prostředek osobní dopravy a také dodávky zboží. Což je a nadále bude prospěšné městům, jejich obyvatelům i životnímu prostředí. Jednou z velmi nedávných aktivit, směřujících k udržení naši pozice největší platformy pro osobní mobilitu v Evropě a Africe, bylo uzavření partnerství s IFC, členem skupiny Světové banky. Investiční a poradenské služby IFC v hodnotě 20 milionů EUR nám pomohou rozšířit řešení mobility a vytvářet tak příležitosti k výdělku, stimulovat malé podnikání a zlepšit přístup k dopravě na vybraných východoevropských a afrických trzích. 

Kola a koloběžky Bolt prezentujete jako velmi ekologickou formu dopravy. V čem to spočívá?

Společnost se v ekologickém programu nazvaném Green Plan zavázala k úplné kompenzaci emisí vzniklých při přepravě skrze aplikaci Bolt v Evropě, což přispívá ke snížení dopadu podnikání společnosti na životní prostředí. Takzvaný offsetting emisí CO2 spočívá v případě platformy Bolt v podpoře projektů omezujících emise skleníkových plynů. Omezení uhlíkové stopy je však podřízena také výroba koloběžek Bolt, které jsou velkou měrou recyklovatelné. Výroba a provoz koloběžek Bolt je v úhrnu dokonce uhlíkově negativní, tedy Bolt v souvislosti s ním z atmosféry odstraní víc CO2, než kolik jeho služba mikromobility vyprodukuje. 

Od kdy je Bolt v ČR a ve kterých městech působí?

Platforma Bolt, tehdy ještě Taxify, vstoupila na český trh v roce 2015 a prve působila v Praze. Sdílené koloběžky pak odstartovaly v červenci 2020 v Olomouci. Sdílená  elektrokola byla jako první nasazena v Praze v říjnu 2020 (první město ve Střední a východní Evropě). Služba Bolt Food pak poprvé vyjela v Praze na začátku dubna 2020 a od konce března 2021 je dostupná také v Brně a Ostravě. Bolt odvoz autem je v tomto okamžiku dostupná v šestnácti městech po celé republice. Kromě Prahy, Brna a Ostravy je služba Bolt k dispozici i v řadě menších měst viz níže.

Kolikátým městem je Ostrava?

V oblasti přepravy osob se jednalo o druhé město, tj. po Praze. Co se koloběžek týče, tak je to čtvrté město po Olomouci, Boskovicích a Pardubicích. Spolu s Ostravou jsme koloběžky spustili i ve Frýdku Místku. Služba Bolt Food se koncem března po Praze dostala také do Ostravy a Brna. 

V jakých dalších městech našeho kraje působíte?

Koloběžky jsou kromě Ostravy k dispozici také ve Frýdku-Místku. Naše partnerské řidiče pro osobní přepravu autem je možné si objednat v Ostravě, Opavě, Havířově, Karviné, Frýdku-Místku a Novém Jičíně.

Pokud se vám článek líbil, nenechte si ujít další díly našeho seriálu.

Příbuzné články