3.díl/ Bolt v kraji – Bolt a životní prostředí

V předchozích dílech našeho seriálu jsme si představili Bolt jako celosvětovou značku a řekli si, jaké služby u nás v kraji nabízí. V dnešním dílu si povíme o tom, jak to má Bolt s životním prostředím. 

Předchozí díly našeho seriálu:

1.díl/ Bolt v kraji – Představujeme

2.díl/ Bolt v kraji – Jaké služby u nás nabízí?

Podporovat levnější přepravu je jedna věc, ale nezapomínat přitom na životní prostředí je věc druhá. Udržitelnost je klíčem k lepším zítřkům, a proto je nám ctí vám představit náš slib - Závazek udržitelnosti pro elektrické koloběžky Bolt. Zavázali jsme se, že naše elektrické koloběžky přetvoříme na klimaticky pozitivní, což znamená, že odstraníme z atmosféry víc uhlíku, než vytvoří produkce a údržba našich elektrických koloběžek.

Abychom to dokázali, bude potřeba:

  • Zajistit koloběh udržitelného rozvoje pro naše recyklovatelné e-koloběžky. Odstranit nadbytečný odpad a dosáhnout nejnižších nákladů na výrobu a údržbu e-koloběžek v celém odvětví.
  • Navrhnout a rozvíjet nejefektivnější procesy pro e-koloběžky na celém trhu za používání zdrojů obnovitelné energie a optimalizace každého kroku v našem výrobním řetězci.
  • Sdílet relevantní data a zapojovat se do dění a diskusí ve městech, ve kterých působíme, abychom byli spolu blíž k zelenější a komplexnější dopravě.
  • Podporovat projekty, které kompenzují tvorbu CO2 a využívat zdroje obnovitelné energie všude, kde to je možné.

 „Tvrdě pracujeme na tom, abychom docílili našeho závazku. Některé body jsou jednodušší a rychlejší, u některých je to trochu běh na delší dobu, nicméně s městy na pravidelné bázi sdílíme data o provozu našich koloběžek, kde mohou například najít přehled populárních míst ve městě, kde jízdy začínají nebo naopak končí. Globálně podporujeme projekty, které kompenzují tvorbu CO2 a zároveň pracujeme na lepším využívání zdrojů obnovitelné energie. Díky tomu, že jsou naše koloběžky zcela modulární konstrukce, dochází v případě opravy k výměně pouze těch dílů, které to opravdu potřebují“. To nám odpověděl na dotaz jak se průběžně daří naplňovat tento závazek Martin Zajíc, manažer pro kola a koloběžky Bolt v ČR a na Slovensku.

Je třeba se také zaměřit na recyklovatelný materiál a udržitelný rozvoj. Není všechno jen o hardware. Také:

  • Máme lokální mechaniky ve městech našeho působení, kteří zabezpečují pravidelnou údržbu a opravy.
  • Vzděláváme naše cestující, jak zacházet s e-koloběžkami zodpovědněji. Organizujeme akce na podporu bezpečných jízd a poskytujeme bezpečnostní rady i v naší aplikaci.
  • Díky našemu flexibilnímu zásobovacímu řetězci – platí pro návrháře i výrobce našich e-koloběžek – můžeme opravit až 99 % poškozených e-koloběžek a nevytvářet tak zbytečný odpad.

Udržitelný rozvoj nám pomohl s redukcí odpadu a s dosažením nejnižších nákladů na produkci a údržbu e-koloběžek na celém trhu. Díky tomu jsme byli schopni přinést udržitelnou ekologickou mikromobilitu do mnoha měst.

Pracujeme také na udržitelnosti procesů

Udržitelný rozvoj je jen jedna strana mince. Právě teď děláme na té druhé – aby všechny naše procesy byly co nejvíc ekologické. Zavázali jsme se, že navrhneme nejefektivnější procesy pro e-koloběžky na celém trhu. Na realizaci bude potřeba:

  • Používat zdroje obnovitelné energie při výrobě a údržbě všude tam, kde to je možné.
  • Začít používat jen zdroje obnovitelné energie při výrobě a údržbě (včetně nabíjení e-koloběžek) do konce roku 2021.
  • Používat chytré systémy, za pomoci kterých budeme schopni minimalizovat potřebnou trasu na nabíjení e-koloběžek.
  • Být blíže k centru města, abychom mohli redukovat cestování za e-koloběžkami.
  • Používat energeticky-efektivní dopravní prostředky (elektrická vozidla všude, kde to je možné) na distribuci a sbírání našich elektrických vozidel. Nebo kompenzovat vytvořenou uhlíkovou stopu.

Když zvážíme všechny aspekty životního cyklu našich e-koloběžek, slibujeme, že se naše procesy na e-koloběžky stanou klimaticky pozitivními. To znamená, že je chceme posunout z uhlíkově neutrálních na klimaticky pozitivní tím, že odstraníme nadbytečný CO2 z atmosféry.

„I tady vede delší cesta k naplnění závazku, nicméně věříme, že již brzy budeme moct potvrdit využití zdrojů obnovitelné energie v našich skladech pro nabíjení koloběžek. Neustále také vylepšujeme naší aplikaci, skrz kterou jsou koloběžky rozváženy a sváženy tak, aby cesta byla co nejkratší a nejefektivnější“. Reaguje Martin Zajíc.

Jedním z našich dalších cílů je změna k ekologické městské přepravě

Bolt má jedinečnou základnu uživatelů, která kombinuje cestující využívající buď naší přepravu auty, nebo e-koloběžky. A to všechno v jedné aplikaci. Díky tomu dokážeme lépe pochopit, na základě čeho se lidé rozhodují o formě přepravy a jak je můžeme nasměrovat k zelenější a komplexnějšímu využívání městské dopravy.

Slibujeme, že budeme sdílet relevantní data a zapojovat se do dění a diskusí ve městech, ve kterých působíme. Naším cílem je zlepšení pohybu a přepravy osob, přispět k plánování měst a vytvořit vhodnou infrastrukturu – a přitom nezapomínat na základní principy ochrany dat. (mabys)

Příbuzné články