Péče o auto: Tipy na čištění vašeho auta

I ta nejnovější auta mohou rychle přejít z “Wow!” do “Ah…”, ale naštěstí s trochou kvalitních produktů, času a snahy se může vaše vozidlo rychle dostat zpátky do formy.

Zde naleznete podrobné informace o tom, jak pořádně vyčistit vaše auto – zevnitř i zvenku – aby o něj bylo perfektně postaráno.

Začněte pneumatikami

Možná to nezní intuitivně, ale existuje pár dobrých důvodů, proč začít čištěním pneumatik.

Čističe pneumatik jsou obvykle nejdrsnější ze všech čistících prostředků, které používáte –  pneumatiky jsou část auta, kde je nejvíc nečistot. Čištěním vašich pneumatik a spodních částí vozu zajistíte, že největší špína bude pryč hned od začátku a nedostane se do dalších částí vašeho auta. Také tím minimalizujete potenciální poškození exteriéru auta.

Začněte opláchnutím pneumatik a zbavte se prachových částic. Vyberte si čistič pneumatik, který je vhodný pro typ pneumatik a ráfků na vašem vozu (ocel, slitina nebo chrom), pak jemně vyčistěte všechny pneumatiky a ráfky s čističem na pneumatiky, čistou houbičkou a kartáčem, abyste zachytili co nejvíc nečistot. Nakonec je nezapomeňte důsledně opláchnout, abyste odstranili veškeré zbytky čistících prostředků.

Pak přichází na řad čištění s hadříkem a ošetření lakem na pneumatiky. Může jít o gel nebo lak, díky kterému se budou vaše pneumatiky lesknout a také budou chráněny před ostrým UV zářením, až se znovu vydáte na cesty.

Čištění exteriéru vozu

Když úspěšně dočistíte pneumatiky, můžete se posunout na hlavní program dne: čištění celého exteriéru!

Znovu začněte opláchnutím celého auta, abyste odstranili přebytečné nečistoty, špínu nebo (ehm) nemilé dárky od ptáků, které vaše auto pravděpodobně omylem přitáhlo.

Abyste šetřili vodou, můžete použít vysokotlakovou hadici. Možná jste slyšeli, že kuchyňský saponát na nádobí se může používat i na auta, ale opak je pravdou – tyto přípravky jsou většinou navržené tak, aby odstraňovali mastnoty, což by mohlo způsobit, že odstraní vosk nebo jiný ochranný nátěr vašeho auta.

Nejlepší volbou je použít autošampon, který je speciálně vyvinut na lakované exteriéry a čirý lak. Složení je určeno na odstraňování špíny a nečistot, což znamená, že vám čištění ušetří hromadu času.

Připravte si kýbl s vlažnou vodou a doporučeným množstvím autošamponu, jako je například Sonax, Meguiar’s, Turtle Wax, Sheron nebo Compass.

Pak použijte houbičku a umyjte auto odshora dolů. Pokud je teplý den, umyjte auto po částech, aby se auto nevysušilo, než skončíte. Na usušení vozu použijte hadřík z mikrovlákna, abyste zabránili skvrnám z vodního kamene. A nezapomeňte pořádně ždímat pro maximální efektivitu.

Dále použijte jemný leštící přípravek pro vyleštění malých škrábanců a lehkých odřenin. A pokud si myslíte, že tohle zvládne jenom zkušený pracovník myčky aut, zkuste sprej a čistý hadřík – půjde vám to jedna radost!

Vyčistěte okna z obou stran

I když jste vyčistili exteriér vašeho auta,  je dobré dočistit okna zvlášť použitím specializovaného přípravku na čištění oken aut. Trikem může být použití starých (ale čistých!) novin místo papírových kapesníků nebo hadříku a křišťálově čistá okna máte garantovaná.

Co dál? Postup opakujte i z vnitřní strany auta, abyste odstranili otisky prstů nebo jiné mastné fleky na skle. A nezapomeňte na boční okna a zpětná zrcátka!

Nejenže hezky uvidíte na cestu kvůli bezpečnosti, ale také si budete moci pořádně vychutnat svět kolem! 

Připravte se na čištění čalounění

Pokud ve svém autě trávíte hodně času, kouzlo nového interiéru se může snadno proměnit v “zabydlený” styl. Pokud máte domácí mazlíčky nebo děti, vnitřní rohožky a sedadla se snadno ušpiní, jsou plné vlasů, … nebo kečupu z hranolek. Všechno může být snadno napraveno, pokud vyprášíte a vyčistíte rohožky a auto vysajete.

Investice do kvalitního přípravku na čištění čalounění může snadno vrátit vašim látkovým, koženým nebo vinylovým sedadlům jejich novotu. Tyto produkty jsou obvykle spreje nebo pěny a mohou být snadno aplikovány pomocí jemného hadříku. Cenově se nabízí v různých kategoriích a jako bonus – některé mohou příjemně vonět.

Pokud vaše auto potřebuje pořádnou péči, existují profesionální čistící služby, které dokážou interiér pořádně hloubkově umýt a vy se pak budete moci znovu vozit ve voňavém a “jako novém” autě. Ale pokud se rozhodnete pro čištění po vlastní ose, můžete ušetřit hodně peněz.

Můžete si pronajmout profesionální parní čistící stroje, jako je Kärcher, v lokální půjčovně. Pokud máte volné dopoledne, začněte vysáváním interiéru a pak postupně přejděte na parní čistící stroj na všechny jemné povrchy, včetně dveří, lišt a kufru.

Až skončíte, uvidíte, jak potřebné bylo čištění čalounění pro vaše auto – veškerou špínu budete vyhazovat z parního stroje. Provádějte čištění čalounění alespoň jednou ročně a interiér vašeho vozu se vám odvděčí! (mabys, zdroj:bolt.eu)

Příbuzné články