Zachraňme karvinské nádraží

Bylo by škoda nechat karvinské nádráží svému osudu. Pojďme ho společně zachránit!

Nádražní budova v Karviné - Novém Městě, pocházející z roku 1898, je jednou z mála dochovaných historicky cenných staveb na území města a symbolem průmyslového rozvoje obce na počátku 20. století. V době svého vzniku se stala onou pomyslnou bránou do světa.

Když jsme se ve spolku S.O.S. Karviná na jaře loňského roku dozvěděli o chystané demolici historické nádražní budovy, rozhodli jsme se, že ji zachráníme. Oslovili jsme proto Správu železnic s žádostí o zastavení demoličního řízení a odprodej nebo pronájem budovy našemu spolku. Na základě naší iniciativy Správa železnic demoliční řízení pozastavila. Přímý odprodej budovy ovšem možný nebyl. Správa železnic dle platné legislativy připravila 4. kolo veřejné soutěže na prodej nádraží, která byla vyhlášena na začátku prosince letošního roku a potrvá do 10. března 2021. Nabídková prodejní cena činí 1.000.000,- Kč." ..nám o počátečních krocích projektu zdělil její podporovatel Ondřej Schenk z Karviné. 

První krok, zastavení demolice, se podařil, pomozte nám s krokem dalším, a to odkupem nádražní budovy. Zřídili jsme pro tento účel veřejnou sbírku.

Finanční dary můžete zaslat buď prostřednictvím platformy Darujme.cz nebo přímo na transparentní účet: 2301882720/2010.

Budeme vděčni za jakoukoli finanční částku, každá nás přiblíží k vytčenému cíli. Děkujeme.

A co dál? Podaří-li se nám nádraží získat, zachráníme nejen kus karvinské historie, ale pokusíme se mu vdechnout druhý život. 

V nádražní budově hodláme v bývalých prostorách kancelářských a v části (prostor) bytových zřídit zázemí pro karvinské spolky. Jednu čekárnu využít jako výstavní prostor pro místní umělce, půdní prostor jako ateliér. V druhé čekárně a suterénu uvažujeme o expozici věnované historii místní dráhy. V prostoru bývalého bufetu v přízemí by mohla fungovat menší kavárna. Alternativní možností je využití prostor pro tzv. Re-use centrum. Na pozemku před nádražím plánujeme komunitní zahrádku. 

Již nyní nás kontaktují jednotlivci i spolky s nabídkou pomoci se záchranou budovy. V současné době spolupracujeme například s Klubem vojenské historie v Chotěbuzi a karvinskou buňkou polských skautů. Pokud byste se chtěli více zapojit do našich aktivit, napište nám na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Rádi Vás mezi námi uvítáme.

Proč Vy osobně Ondro věnujete zrovna tomuto projektu svůj volný čas, energii i finanční prostředky?

Angažuji se proto, že je to vlastně jedna z mála starších budov ve městě. Původní Karviná kvůli důsledkům těžby téměř zmizela. Toto nádraží je pozůstatek industrializace z konce 19. a začátku 20. století. Navíc je velmi dobře situovaná uprostřed města, takže je možno ji dát nový život proto zachraňme karvinské nádraží spolu!

Členové spolku S.O.S. Karviná, z.s.

Bližší info o projektu najdete na webu nebo na facebooku.

Podpořit projekt můžete částkou 300 Kč, 500 Kč, 1000 Kč jednorázově či pravidelně nebo si můžete zvolit jakoukoli jinou částku, kterou projekt můžete podpořit zde: chci podpořit projekt.

Příbuzné články