5.díl/ Bolt v kraji – 10 pravidel bezpečného provozu na koloběžce

Asi je všem jasné, proč jsou elektrické koloběžky tak populární. Je to pohodlný způsob přepravy a jezdit na nich je jedna radost! Ale stejně jako s jinými dopravními prostředky, je důležité vyvarovat se možným nebezpečím. Jak? Bezpečnou jízdou! Přinášíme 10 pravidel pro bezpečné jezdění na koloběžkách a kolech, aby jste vy, i vaše okolí, byli v bezpečí.

1. Dodržujte pravidla silničního provozu

Pravidla silničního provozu platí i v případě, pokud jezdíte na dvou kolech. Týká se to všech dopravních značek, maximální povolené rychlosti a přednosti pro chodce.

2. Mějte nasazenou přilbu během jízdy

Jo, víme. Přilba vám může zkazit váš outfit… Ale je to to nejméně, co můžete udělat pro vaši ochranu během jízdy na elektrické koloběžce.

A když řekneme přilba, tak nemyslíme to, co vám vždy nasadili rodiče na hlavu, když jste byli dítě. Přilby, které se momentálně prodávají na trhu, jsou pohodlnější, bezpečnější a jednoznačně stylovější.

V případě, že už je to nějaký pátek odkdy jste naposled kupovali přilbu, mrkněte na aktuální nabídku. Možná budete mile překvapen.

3. Jězděte po cyklostezkách

Pokud je to možné, jezděte po cyklostezkách, které neslouží jenom pro cyklisty (i když se to podle jména může zdát). Čím dál tím víc měst přidává různé dopravní prostředky pro přepravu po městech. Cyklostezky jsou nejbezpečnější volba pro všechny strany, když jezdíte na elektrické koloběžce.

4. Mějte oči na stopkách

Existuje víc důvodů proč zbožňovat jezdění na elektrických koloběžkách. Jde o udržitelný způsob přepravy a navíc se během cítíte jako malé, bezstarostné dítě. Teda tak trochu.

Může být snadné se ztratit v myšlenkách během jízdy a zapomenout na to, že musíte dávat pozor na situaci kolem. Takže, dávejte pozor na vaše okolí a váš mobil nechte bezpečně odložený až dokud přijdete do cílové destinace.

5. Poslouchejte, co se děje okolo

Jasně, nic lepšího jako jízda na koloběžce v slunečný den s hudbou ve sluchátkách téměř ani neexistuje. Ale lepší je zůstat v pozoru – nechat si hudbu na později a poslouchat, co se děje kolem.

Příště, když budete na koloběžce, zkuste to bez hudby ve sluchátkách. Bude to bezpečnější a navíc se můžete soustředit na symfonii světa kolem vás.

6. Opatrně dolu z kopce

Krátká fyzická vsuvka – elektrické koloběžky jsou trochu těžší než klasické koloběžky. Snadněji naberou rychlost při jízdě dolů z kopce kvůli gravitaci.

Myslete na to při vaší příští jízdě dolů z kopce, aby se vám nestalo, že najednou pojedete rychleji než jste předpokládali. A když se náhodou něco takového stane, použijte brzdy!

7. Hlavně zodpovědně

Když jezdíte na koloběžce, nejezděte nepředvídatelně, nejezděte divoce přes retardéry a rozhodně se vaší jízdou nepřipravujte na nějakou kaskadérskou soutěž.

Mějte obě ruce na řídítkách a myslete na to, že to není jenom pro vaše dobro, ale taky pro dobro vašeho okolí.

8. Mějte obě ruce na řídítkách

To, že jsou řídítka přizpůsobené na dvě ruce není náhoda.

Možná si myslíte, že jezdit na koloběžce s jednou rukou je stylové, ale ovládání koloběžky se tím stává mnohem náročnější. V případě nečekané situace bude vaše reakce mnohem pomalejší a náročnější. Stačí díra na cestě nebo chodec, kterého jste neviděli a kontrolu ztratíte ani se nenadějete.

Pro bezpečí vás a vašeho okolí, mějte obě ruce na řídítkách během celé jízdy.

9. Pozor na překážky

Když řídíte auto, narazit na obrubník může být celkem potupné, ale většinou to není nebezpečné.

Elektrická koloběžka je menší a má pouze dvě kola. Proto je dobré si dávat pozor na všechny nerovnosti vozovky, obrubníky, římsy a podobná nemilá překvapení kvůli kterým můžete lehce ztratit kontrolu nad vaší jízdou a způsobit si úraz.

Opakování je matka moudrosti – mějte obě ruce na řídítkách během celé jízdy a dávejte pozor na překážky!

10. Buďte extra opatrní, když je venku ošklivě

Stejně jako auta, koloběžky mohou lehce uklouznout, když je venku mokro. A někdy při volbě dopravního prostředku nemáte na výběr.

Pokud vás zastihla bouřka nebo se cesta klouže kvůli dešti nebo ledu, myslete na to, že pomalu se dostanete dál. Jezděte opatrně a myslete na všechny bezpečnostní tipy.

Předchozí díly našeho seriálu najdete zde:

1.díl/ Bolt v kraji – Představujeme

2.díl/ Bolt v kraji – Jaké služby u nás nabízí?

3.díl/ Bolt v kraji – Bolt a životní prostředí

4.díl/ Bolt v kraji – Sdílené elektrické koloběžky

(zdroj: bolt.eu)

Příbuzné články