6.díl/ Bolt v kraji – Jak správně koloběžky parkovat?

Elektrické koloběžky jsou efektivním způsobem pro využívání prostoru v našich městech. Jejich cenová dostupnost pomáhá narůstajícím problémům jako jsou dopravní zácpy, znečištění ovzduší a jiné.

Koloběžky ve městě mají pevně stanovená parkovácí stání na vyhrazených místech, která vám ukáže aplikace. Na jiných místech vracet koloběžky není povoleno. 

Dostupnost je jedna z největších výhod jízdy na elektrických koloběžkách. S minimem nákladů vynaložených předem (při srovnání s investicí do soukromého vozidla), jsou dostupné všem. V žádném případě by neměly být ve městě překážkou.

Správně zaparkované elektrické koloběžky mají obrovskou moc proměnit městské prostory. Ale pokud nejsou dodržována pravidla parkování, může vzniknout hromada nepříjemností a nespokojenosti. Představte si, že je koloběžka zaparkovaná uprostřed chodníku.

Pro lidi na vozíčku, maminky s kočárkem, lidi se zrakovým postižením (a mnoho dalších) je tahle špatně zaparkovaná koloběžka překážkou. Může některým lidem ztratit čas, způsobit nehodu nebo úraz a celkově přispívá k neefektivnímu pohybu po městě.

Rozdíl, který udělá správně zaparkovaná koloběžka na vyhrazeném místě – co neblokuje cestu nebo chodník – je obrovský.

Mezi nejčastější parkovací chyby patří:

  • Blokování chodníku – co vytváří překážku pro chodce a může znamenat nebezpečí pro lidi s hendikepem.
  • Parkování na soukromém pozemku – asi byste normálně jen tak neseděli někomu na soukromém pozemku. Stejně tak by tam neměla být zaparkována koloběžka.
  • Parkování na zastávce autobusu – koloběžky pomáhají jednodušším přesunům po městě, ale jednoznačně by neměly blokovat zastávku nebo přístup do městské hromadné dopravy.
  • Parkování před únikovými východy – víc ani říkat není potřeba.
  • Padnuté koloběžky na zemi – horizontálně umístěná koloběžka nejenom překáží v cestě, ale taky stěžuje začátek jízdy dalšímu cestujícímu.

Cestující mohou tyto případy nahlásit přes aplikaci Bolt nebo přes webovou stránku, což zaručí, že informace se dostanou na správné místo a náš tým bude moci rychle konat.

Umění správného parkování

Profrčeli jste přes celé město do vaší cílové destinace v rekordním čase za skvělou cenu. Ale co teď? Je čas správně zaparkovat s ohledem na veřejnost a spoluobčany.

Pár tipů, na které je dobré myslet, když parkujete elektrickou koloběžku:

  • Využijte předurčené parkovací zóny nebo dostupné stojany. Mapa v appce Bolt vám ukáže, kde byste neměli parkovat.
  • Využijte pomocný stojánek v dolní části koloběžky, aby se snížila pravděpodobnost pádu.
  • Nechte koloběžku přístupnou, aby další cestující mohl bezproblémově začít jízdu.
  • Zamyslete se, kde chcete tyto dopravní prostředky zaparkovat a použijte zdravý rozum. Najděte místo, kde koloběžka nepřekáží.
  • Parkujte na rovném povrchu a ujistěte se, že koloběžka je správně zaparkovaná pro dalšího cestujícího.

Předchozí díly našeho serálu najdete:

1.díl/ Bolt v kraji – Představujeme

2.díl/ Bolt v kraji – Jaké služby u nás nabízí?

3.díl/ Bolt v kraji – Bolt a životní prostředí

4.díl/ Bolt v kraji – Sdílené elektrické koloběžky

5.díl/ Bolt v kraji – 10 pravidel bezpečného provozu na koloběžce

Příbuzné články